Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Treek: De Ossenstal in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Treekerweg 11
3832RS Leusden
Utrecht

(1 recensie)

Beschrijving van Den Treek: De Ossenstal

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een hoog opgetrokken boerderij gebouwd in Italiaanse trant in 1887 (zie sluitsteen) met klinkeroprijpad en klinkerbestrating rondom. De boerderij was oorspronkelijk samengesteld uit een woning, stal en korenzolder. In 1949 is de stal tot woonruimte verbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit een witgeschilderde bakstenen onderbouw en een houten bovenbouw van gepotdekselde verticale planken tussen gemetselde pijlers onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De langgevel aan de weg is door de pijlers in drie vakken gedeeld met in het midden een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door getoogde spaarnissen van dezelfde grote waarin een rond venster in de vorm van een wagenwiel. Voor de nissen staan hardstenen drinkbakken (zitbankje). De kopsgevel aan de zuidzijde heeft een vensterindeling met draaivensters, de noordzijde heeft twee deuren aan weerszijden van een halfrond stalvenster en een hooiluik in de top. Aan de achterzijde is het stalgedeelte uitgebouwd. Toegangsdeur in aanbouw onder lessenaarsdak. Achter het gebouw staat een op L-vormige grondslag opgetrokken witgeschilderde bakstenen schuur bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de gevels getoogde stalvensters en deuren. Waardering: BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de curieuze architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Den Treek: De Ossenstal
3
Recensie door: ()
Mijn ouders zijn er in 1949 komen wonen nadat het als woonhuis was verbouwd. In 1944 was het afgebrand er zat toen een rieten dak op ook het lage gedeelte in het midden was toen net zo als de achterste schuur met een pannen dak.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Treek: De Ossenstal in Leusden

Den Treek: Tuinmanswoning met overstekend dak, rustend op houten zuilen

Treekerweg 44
Leusden
Omschrijving onderdeel 6: TUINMANSWONING MET SCHUUR. Aan de Treekerweg staat een bakstenen witgeschilderd woonhuis uit het einde van de ..

Hopschuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 13: HOPSCHUUR. In een weiland bij de tuinmuur staat een 19de-eeuwse houten hopschuur. De op rechthoekige grondslag o..

Den Treek: Boerderij

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 8: BOERDERIJ. Evenwijdig aan een bospad op een door een sloot omgeven perceel staat een boerderij mogelijk uit omst..

Den Treek: Tuinmuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 12: TUINMUUR. Bij de voormalige moestuin staat een lange bakstenen tuinmuur uit ca.1880, die aan het eind ombuigt..

Koetshuis

Treekerweg 46
Leusden
Inleiding In 1890-'92 naar ontwerp van Jan Pothoven in opdracht van A.J. de Beaufort gebouwd KOETSHUIS met dienstwoning, poortgebouw en omm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)