Den Treek: Tuinmanswoning met overstekend dak, rustend op houten zuilen in Leusden

Treekerweg 44
3832RT Leusden

Beschrijving van Den Treek: Tuinmanswoning met overstekend dak, rustend op houten zuilen

Omschrijving onderdeel 6: TUINMANSWONING MET SCHUUR. Aan de Treekerweg staat een bakstenen witgeschilderd woonhuis uit het einde van de 19de eeuw (XIXc-d). De op rechthoekige grondslag opgetrokken woning bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak met overstek gedragen door schoren en door vier, op de hoeken geplaatste, houten zuilen voorzien van houten latjes rondom. De voorgevel met hoeklisenen is schuin op de weg geplaatst en heeft een symmetrische indeling van twee meerruitsvensters met luiken. De toegangsdeur bevindt zich in de lage uitbouw onder een lessenaarsdak aan de achterzijde. Achter de woning evenwijdig aan de weg staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De langgevel aan de weg is ingedeeld met een excentrisch geplaatste dubbele getoogde inrijdeur geflankeerd door een getoogd stalvenster en staldeur, rechts hiervan nog twee getoogde stalvensters. Waardering: TUINMANSWONING MET SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in landelijke stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)