Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond in Ouderkerk aan den IJssel

Oudelandseweg 18
2935LD Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)

Beschrijving van Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond

Inleiding VARKENSSTAL is in het begin van deze eeuw gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, bestaande uitmeerdere onderdelen. Omschrijving Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond bestaat uit een bakstenen plint met daarop gepotdekselde wanden. Het zadeldak, haaks georiƫnteerd op het stalgedeelte van de boerderij, is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft eenvoudige windveren die eindigen in een makelaar. In de voorgevel (oost) is een deur geplaatst, geflankeerd door vensters. In de geveltop bevindt zich een roosvenster. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een varkensstal uit het begin van de 20ste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De varkensstal maakt deel uit van het boerderijcomplex, bestaande uit ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde erfonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)