Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande paardenstal met koetshuis in Ouderkerk aan den IJssel

Boerderij

Oudelandseweg 18
2935LD Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Vrijstaande paardenstal met koetshuis

Inleiding PAARDENSTAL met KOETSHUIS is gebouwd in 1924 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, bestaande uitmeerdere onderdelen. Het pand staat ten zuidwesten van het stalgedeelte van de boerderij, aan de andere zijde van het oprijpad. Omschrijving Vrijstaande paardenstal met koetshuis is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond in rode baksteen. Het met gesmoorde pannen gedekte zadeldak heeft eenvoudige windveren met makelaar en haanhout en een nokrichting die evenwijdig loopt aan die van het stalgedeelte van de boerderij. Zij- en langsgevels zijn uitgevoerd met getoogde gietijzeren stalvensters. De kopse gevel aan de noordwestzijde is een puntgevel met een beschoten geveltop, voorzien van een gietijzeren roosvenster. De zuidoostelijke kopgevel bevat bovendien een enkele en een dubbele rechtgesloten deur. Waardering Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een paardenstal met koetshuis uit het begin van twintigste eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De paardenstal met inpandig koetshuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex, bestaande uit ruimtelijk en functioneel aan elkaar gerelateerde erfonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande paardenstal met koetshuis in Ouderkerk aan den IJssel

Boerderij van het langhuistype is gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl

Oudelandseweg 18
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype is gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl. De eerste steen voor de boerderij werd gelegd door..

Vrijstaande varkensstal op een rechthoekige plattegrond

Oudelandseweg 18
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding VARKENSSTAL is in het begin van deze eeuw gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex,..

Hooiberg

Oudelandseweg 18
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding HOOIBERG is in het begin van de 20e eeuw gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van een boerderijcomplex, ..

Raadhuis

Dorpsstraat 21
Berkenwoude (Gemeente Bergambacht)
Raadhuis. Deftig dwarshuis zonder verdieping onder schilddak, omstreeks 1860. Zesruitsschuiframen. Voor het huis stoeppalen.

Nederlands-hervormde kerk

Dorpsstraat 18
Berkenwoude (Gemeente Bergambacht)
Ned. Herv. kerk. Van oorsprong middeleeuwse zaalkerk van vijf travee├źn met rondboogvensters, die in 1833 voor een groot deel werd vernieuwd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande paardenstal met koetshuis in Ouderkerk aan den IJssel

Foto's (1)