Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Graf Begraafplaats

IJsseldijk-Noord 67
2935BH Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Grafmonument in Neoclassicistische stijl

Inleiding GRAFMONUMENT in Neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw is opgericht ter nagedachtenis aan A.J. Schelling, overleden te Caïro in 1883. Het grafmonument bevindt zich aan de westzijde, nabij het hekwerk langs de dijk, op de tegen de dijk aangelegde begraafplaats van Ouderkerk aan de IJssel. Omschrijving Natuurstenen grafmonument bestaat uit een sokkel met inscriptie, waarop als funerair motief een op een basement geplaatste afgebroken zuil is geplaatst. Waardering Het grafmonument van A.J. Schelling is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een in Neoclassicistische stijl vormgegeven grafmonument uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Als zodanig is het een herkenbaar voorbeeld van de funeraire cultuur uit die periode. Tevens heeft het ensemblewaarde door de beeldbepalende situering aan de voorzijde van de begraafplaats en vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512188
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Baarhuisje in Neoclassicistische stijl

IJsseldijk-Noord 67
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding BAARHUISJE is gebouwd in de tweede kwart van de 19e eeuw in Neoclassicistische stijl als onderdeel van de tegen de dijk aangebo..

Gietijzeren hekwerk

IJsseldijk-Noord 67
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Omschrijving Gietijzeren HEKWEK uit het midden van de 19de eeuw bestaat uit een eenvoudig spijlen hek, dat aan de straatzijde (noordwest) ..

Boerderij met dwars woongedeelte onder rieten wolfdak. Het middendeel van de gepleisterde voorgevel is verhoogd tot een puntgevel. Vensters met zesrui ..

IJsseldijk-Noord 87
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 18e eeuw met dwars woongedeelte onder rieten wolfdak. Het middendeel van de gepleisterde voorgevel is verhoogd tot een punt..

Hoeve "Het Meerkoetennest" met stal

Groenendijk 259
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Hoeve "Het Meerkoetennest". Boerderij met witgepleisterde puntgevel puntgevel en rechts uitgebouwde opkamer. Rieten wolfdaken. Deur met gesn..

Boerderij onder rieten wolfdak. Uitgebouwde opkamer. In de voorgevel vlechtingen en stermotieven in het metselwerk. Sieranker. Vensters met luiken en ..

IJsseldijk-Noord 96
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. Uitgebouwde opkamer. In de voorgevel vlechtingen en stermotieven in het metselwerk. Sieranke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Foto's (1)