Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Graf Begraafplaats

IJsseldijk-Noord 67
2935BH Ouderkerk aan den IJssel (gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1870


Beschrijving van Baarhuisje in Neoclassicistische stijl

Inleiding BAARHUISJE is gebouwd in de tweede kwart van de 19e eeuw in Neoclassicistische stijl als onderdeel van de tegen de dijk aangebouwde begraafplaats in Ouderkerk aan den IJssel. Het bevindt zich aan de zuidoostzijde van de begraafplaats in de middenas van het terrein. Omschrijving Eénlaags baarhuisje op rechthoekige plattegrond bestaat uit grijs geschilderde houten wanden op een gepleisterde stenen onderbouw, voorzien van muurankers. Aan de zuidwestelijke langszijde bevindt zich een getoogde opening met diefijzers. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en heeft aan de voorzijde een geprofileerde dakrand als windveer. In combinatie met de rondom het pand aangebrachte op gietijzeren klampen steunende goot heeft de top van de voorgevel (noordoost) het aanzien van een driehoekig fronton. Hierin zijn funeraire motieven aangebracht, bestaande uit een grote in hout een wit geschilderde omlijsting die toegankelijk is via een klein houten trapje uitgesneden en witgeschilderde zandloper geplaatst en daarvoor twee gekruiste zeisen. Onder het fronton bevindt zich een dubbele rechtgesloten deur binnen een wit geschilderde omlijsting, welke toegankelijk is via een klein houten trapje. De hoeken van de voorgevel worden geaccentueerd door wit geschilderde planken, die het karakter hebben van lisenen. De overige gevels zijn blind. Waardering Het baarhuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een houten baarhuisje in Neoclassicistische stijl uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het houten bij een dijk gebouwd baarhuisje is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en van belang vanwege de bijzondere typologie en het materiaalgebruik. Als zodanig is het tevens van belang als onderdeel van de 19de-eeuwse funeraire geschiedenis. Het baarhuisje is situationeel het meest beeldbepalende element op de begraafplaats en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512187
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baarhuis
De situatie vóór de restauratie
De situatie vóór de restauratie
Locatie IJsseldijk Noord tegenover 67, Ouderkerk aan den IJssel
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 38′ OL
Bouw gereed 1850-1870
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512187
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het baarhuis op de begraafplaats in de Nederlandse plaats Ouderkerk aan den IJssel is een rijksmonument.

Beschrijving

Het 19e-eeuws baarhuis op de begraafplaats is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Het neoclassicistisch bouwwerk heeft beschilderde houten wanden en staat op een stenen onderbouw. In het fronton in de top van de voorgevel zijn funeraire motieven aangebracht: een zandloper en twee gekruiste zeisen. De entree is bereikbaar via een houten trap. Het baarhuis is in 2012/2013 gerestaureerd.[1]

Het gebouwtje werd in 2000 in het monumentenregister opgenomen, onder meer "vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een houten baarhuisje in Neoclassicistische stijl uit het tweede kwart van de 19de eeuw. (...) Het baarhuisje is situationeel het meest beeldbepalende element op de begraafplaats en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Grafmonument in Neoclassicistische stijl

IJsseldijk-Noord 67
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding GRAFMONUMENT in Neoclassicistische stijl uit het laatste kwart van de 19de eeuw is opgericht ter nagedachtenis aan A.J. Schell..

Gietijzeren hekwerk

IJsseldijk-Noord 67
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Omschrijving Gietijzeren HEKWEK uit het midden van de 19de eeuw bestaat uit een eenvoudig spijlen hek, dat aan de straatzijde (noordwest) ..

Boerderij met dwars woongedeelte onder rieten wolfdak. Het middendeel van de gepleisterde voorgevel is verhoogd tot een puntgevel. Vensters met zesrui ..

IJsseldijk-Noord 87
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 18e eeuw met dwars woongedeelte onder rieten wolfdak. Het middendeel van de gepleisterde voorgevel is verhoogd tot een punt..

Hoeve "Het Meerkoetennest" met stal

Groenendijk 259
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Hoeve "Het Meerkoetennest". Boerderij met witgepleisterde puntgevel puntgevel en rechts uitgebouwde opkamer. Rieten wolfdaken. Deur met gesn..

Boerderij onder rieten wolfdak. Uitgebouwde opkamer. In de voorgevel vlechtingen en stermotieven in het metselwerk. Sieranker. Vensters met luiken en ..

IJsseldijk-Noord 96
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. Uitgebouwde opkamer. In de voorgevel vlechtingen en stermotieven in het metselwerk. Sieranke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Neoclassicistische stijl in Ouderkerk aan den IJssel

Foto's (1)