Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie in Purmerend

Kerkelijk Gebouw

Westerweg 48
1445AD Purmerend
Noord Holland

Bouwjaar: 1865
Architect: P.J. Hamer


Beschrijving van Voormalige pastorie

Inleiding Voormalige PASTORIE, gebouwd in 1865 in eclectische trant door architect P.J. Hamer uit Amsterdam, tegelijk met een naastgelegen kerk met toren. De kerk werd in 1959 door brand verwoest, de pastorie bleef gespaard. De pastorie ligt in de Purmerbuurt, bij het wegenkruis van de Westerweg en de Purmerenderweg en vormt het restant van de eerste kerkelijke stichting in polder De Purmer. Omschrijving De voormalige pastorie is gebouwd op rechthoekige plattegrond en werd opgetrokken over twee bouwlagen onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de Westerweg. Het perceel wordt driezijdig door een grenssloot omgeven. De bakstenen gevels zijn met grauwe pleister afgewerkt en hebben een lage voet. De voor- en achtergevel hebben een kroonlijst en forse, geprofileerde gootlijst. De symmetrische voorgevel (west) heeft in een middenrisaliet de entree die boven enkele hardstenen treden bestaat uit deur en bovenlicht gevat in een vlakke omlijsting. Op de verdieping een venster met wenkbrauw. Aan weerszijden zijn op begane grond en verdieping twee gekoppelde 6-ruits vensters aangebracht met gebogen bovenlijst; de benedendelen zijn ofwel opschuifbaar ofwel draaiend. De zijgevels (noord en zuid) bevatten tweemaal drie vensters als aan voorzijde of blindnissen. De achtergevel (oost) is opgezet als aan voorzijde. Het zadeldak is gevat tussen de tuitgevels en is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. In de as van voor- en achtergevel is een met zink gedekte dakkapel aangebracht en gemetselde schoorstenen bevinden zich op beide nokhoeken. Waardering De voormalige pastorie is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gave, ruim opgezette pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw. Van cultuurhistorische waarde is de pastorie als onderdeel van de eerste kerkelijke stichting in de Purmer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie in Purmerend

Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Oosterweg E 20E
Purmer (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. Getuige een gevelsteen werd de boerde..

Houtheuvel

Purmersteenweg 9
Purmerend
Inleiding VILLA 'Houtheuvel', gebouwd in 1879 naar ontwerp van architect H.P. van den Aardweg voor de houthandelaar Jan Brandjes. Een gedee..

De Eendracht

Oosterweg E 24E
Purmer (Gemeente Edam Volendam)
Inleiding Aan oostzijde van de Oosterweg (Purmer) gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type. De boerderij heet 'De Eendracht' en ..

Clementine

Plantsoengracht 8
Purmerend
Inleiding VILLA 'Clementine', gebouwd in 1880 in eclectische trant door de plaatselijk bekende architect J.V. Lankelma. De villa was bestem..

Noordelijk gedeelte van de Beurs

Koemarkt 58
Purmerend
Noordelijk gedeelte van de Beurs. Bakstenen gebouw met verdieping en schilddak en in de noordgevel een eenvoudige omlijsting van de ingang e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige pastorie in Purmerend

Foto's (1)