Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Lopik

Gebouw

Lekdijk West 85
3411MZ Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding Het dijkMAGAZIJN is in 1860 opgetrokken in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het gebouw is binnendijks opgetrokken op een kleiheuvel die een restant vormt van een batterij van de vesting Schoonhoven. Aan de Lekdijk bij de Lagedijk in IJsselstein staat een soortgelijk magazijn. In het gebouw waren de materialen opgeslagen die bij hoog water werden gebruikt. Omschrijving Het binnendijks aan de Lekdijk op een kleiheuvel gelegen vrijstaande dijkmagazijn bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van muurankers. De voorgevel (zuidgevel) heeft een op de middenas geplaatste dubbele deur onder een korfboogvormige ontlastingsboog. In de zijgevels zijn onder strekken rechthoekige houten roosters geplaatst in de vorm van persiennes. De achtergevel is blind. Waardering Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een dijkmagazijn uit omstreeks 1860, dat tevens waterstaatkundig van belang is als onderdeel uit de geschiedenis van de waterbeheersing. Ook heeft het ensemblewaarde vanwege de vrij en beeldbepalende ligging aan de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512142
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Lopik

Fraaie boerderij, gedateerd op een gevelsteen

Lekdijk 122
Langerak (Gemeente Liesveld)
Fraaie boerderij, gedateerd op een gevelsteen: 1828. Hoog, pannen zadeldak tussen puntgevels; links een uitbouw onder zadeldak, evenwijdig a..

Nederduitsch Hervormde bakstenen kruiskerk

Lekdijk 151
Langerak (Gemeente Liesveld)
Ned. Hervormde Kerk. Bakstenen gotische dorpskerk met driezijdig gesloten koor zonder steunberen (mogelijk XIV), breed, eenbeukig schip met..

Kerktoren

Lekdijk 151
Langerak (Gemeente Liesveld)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Een onvoltooide toren met overhoekse steunberen (omstreeks 1500).

Boerderij met puntgevel en links uitgebouwde opkamer. Vensters met goede roedenverdeling in de ramen. Houten schuur achter de boerderij

Lekdijk 96
Langerak (Gemeente Liesveld)
Boerderij (XVIII) met puntgevel en links uitgebouwde opkamer. Vensters met goede roedenverdeling in de ramen. Houten schuur achter de boerde..

Boerderij, langhuis met riet gedekt dak

Tiendweg 32
Schoonhoven
Boerderij, langhuis met riet gedekt dak, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in Lopik