Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peilschaalhuisje in Jaarsveld

Weg En Waterwerk

Lekdijk Oost 12
3413MS Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Peilschaalhuisje

Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te kunnen meten zonder last te hebben van golfslag. Dit PEILSCHAALHUISJE is opgetrokken aan de rivierzijde van de dijk en ligt tegenover het Polderhuis van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Een identiek exemplaar bevindt zich bij Lekdijk west 36. Omschrijving Het tegen de Lekdijk, aan de rivierzijde, aangebouwde PEILSCHAALHUISJE bestaat uit een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken schachtvormig bouwwerk, dat deels uit de dijk steekt. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van muurankers. Het huisje is overkapt met een later aangebracht houten schilddak met roeven. Hierin bevindt zich een luik om de meting te verrichten. Het inwendige bevat de peilschaal. Aan de rivierzijde bevindt zich, lager tegen de dijk, de waterinlaat, gemarkeerd door een bakstenen wandje. Waardering Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een peilschaalhuisje uit het eind van de 19de eeuw, dat een typisch relict is van de waterbeheersing in Nederland. Het object heeft ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de dijkbewakingspalen en magazijnen en is bovendien gesitueerd tegen over het polderhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512141
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peilschaalhuisje in Jaarsveld

Polderhuis

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Het achter de Lekdijk gelegen POLDERHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt hoofdzakelijk twee b..

Dijkmagazijn

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat ui..

Dijkbewakingspaal nummer 4

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden..

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 5
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
NED. HERV. KERK (XVd) is een eenbeukige baksteenbouw met een smaller koor en een toren. Het schip - in 1672 door brand verwoest - wordt over..

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Kaart & Routeplanner

Route naar Peilschaalhuisje in Jaarsveld

Foto's (1)