Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peilschaalhuisje in Lopik

Weg En Waterwerk

Lekdijk West 36
3411MV Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Peilschaalhuisje

Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te meten zonder last te hebben van golfslag. Dit PEILSCHAALHUISJE is opgetrokken aan de rivierzijde van de dijk. Een identiek exemplaar staat bij Lekdijk oost 12. Omschrijving Het tegen de Lekdijk, aan de rivierzijde aangebouwde PEILSCHAALHUISJE bestaat uit een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken schachtvormig bouwwerk, dat uit de dijk steekt. De korte zijde aan de rivier is voorzien van muurankers. Het uit grauwe baksteen opgetrokken huisje is overkapt met een later aangebracht houten schilddak met roeven. Hierin bevindt zich een luik om de meting te verrichten. Het inwendige bevat de peilschaal. Aan de rivierzijde bevindt zich, lager tegen de dijk, de waterinlaat, gemarkeerd door een stenen wandje. Waardering Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een peilschaalhuisje uit het eind van de 19de eeuw, dat een typisch relict is van de waterbeheersing in Nederland. Het object heeft ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de dijkbewakingspalen en magazijnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512140
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peilschaalhuisje in Lopik

Dijkbewakingspaal nummer 8

Lekdijk West 36
Lopik
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. ..

Boerderij, langhuis

Lekdijk West 38
Lopik
BOERDERIJ, langhuis.

Boerderij, dwarshuis

Lekdijk West 48
Lopik
Boerderij, dwarshuis, 17e eeuw.

Transformatorgebouw

Lekdijk 17
Langerak (Gemeente Liesveld)
Inleiding Het kleine, buiten de bebouwde kom, op het binnendijkse talud van de Lekdijk staande TRANSFORMATORGEBOUW is waarschijnlijk gebouw..

Houten schuur

Lekdijk 19
Langerak (Gemeente Liesveld)
Inleiding Houten SCHUUR van onbekend bouwjaar buitendijks gebouwd tegen de kruin van de Lekdijk. De schuur, opgetrokken in Traditioneel Amb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Peilschaalhuisje in Lopik