Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 9 in Lopik

Overig

Lekdijk West 71
3411MZ Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 9

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. Omschrijving Aan de Lekdijk West bij nummer 71, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '9' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512134
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 9 in Lopik

Boerderij, langhuis

Lekdijk West 67
Lopik
Boerderij, langhuis. met uitgebouwde trapgevel, 17e eeuw.

Boerderij met puntgevel en links uitgebouwde opkamer. Vensters met goede roedenverdeling in de ramen. Houten schuur achter de boerderij

Lekdijk 96
Langerak (Gemeente Liesveld)
Boerderij (XVIII) met puntgevel en links uitgebouwde opkamer. Vensters met goede roedenverdeling in de ramen. Houten schuur achter de boerde..

Dijkmagazijn

Lekdijk West 85
Lopik
Inleiding Het dijkMAGAZIJN is in 1860 opgetrokken in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het gebouw is bin..

Fraaie boerderij, gedateerd op een gevelsteen

Lekdijk 122
Langerak (Gemeente Liesveld)
Fraaie boerderij, gedateerd op een gevelsteen: 1828. Hoog, pannen zadeldak tussen puntgevels; links een uitbouw onder zadeldak, evenwijdig a..

Boerderij, dwarshuis

Lekdijk West 48
Lopik
Boerderij, dwarshuis, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 9 in Lopik