Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 8 in Lopik

Overig

Lekdijk West 36
3411MV Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 8

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. De profiellijst van nummer 8 ontbreekt. Omschrijving Aan de Lekdijk West, bij nummer 36 en tegenover een peilschaalhuisje, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 150 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer `8' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512133
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 8 in Lopik

Peilschaalhuisje

Lekdijk West 36
Lopik
Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te meten zonder last te hebbe..

Boerderij, langhuis

Lekdijk West 38
Lopik
BOERDERIJ, langhuis.

Boerderij, dwarshuis

Lekdijk West 48
Lopik
Boerderij, dwarshuis, 17e eeuw.

Transformatorgebouw

Lekdijk 17
Langerak (Gemeente Liesveld)
Inleiding Het kleine, buiten de bebouwde kom, op het binnendijkse talud van de Lekdijk staande TRANSFORMATORGEBOUW is waarschijnlijk gebouw..

Houten schuur

Lekdijk 19
Langerak (Gemeente Liesveld)
Inleiding Houten SCHUUR van onbekend bouwjaar buitendijks gebouwd tegen de kruin van de Lekdijk. De schuur, opgetrokken in Traditioneel Amb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 8 in Lopik