Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 5 in Lopik

Overig

Lekdijk West 2
3411MT Lopik
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 5

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. Omschrijving Aan de Lekdijk west bij nummer 2, aan de landzijde van de dijk geplaatste DIJKBEWAKINGSPAAL. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '5' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512131
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 5 in Lopik

Café Welgelegen: voormalige veerhuis

Lekdijk 75
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig VEERHUIS(1) behorend bij het complex ve..

Café Welgelegen: voormalige schuur

Lekdijk 75
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig veerhuis met SCHUUR (2). Het veerhuis f..

Nederlands Hervormde Kerk

Lekdijk 74
Tienhoven (Gemeente Zederik)
NED. HERV. KERK. In oorsprong eenbeukige, 12e eeuwse dorpskerk gewijd aan de H. Nicolaas. Van deze romaanse kerk zijn tufstenen muurgedeel..

Het Huys Herlaar

Lekdijk 84
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Hekpijlers van "Het Huys Herlaar", oostelijk van het dorp aan de Lekdijk gemetselde hekpijlers met zandstenen dekplaten en gebeeldhouwde, wa..

August's Hoeve

Lekdijk Oost 4
Lopik
Inleiding De BOERDERIJ `August's Hoeve' is in 1903/1904 gebouwd in opdracht van jhr. Augustinus Frederik Carel Graswinckel. Graswinckel ha..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 5 in Lopik