Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 4 in Jaarsveld

Overig

Lekdijk Oost 12
3413MS Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 4

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Dijkbewakingspaal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. Omschrijving Aan de Lekdijk, voor het polderhuis aan de Lekdijk oost 12, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '4' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512130
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 4 in Jaarsveld

Polderhuis

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Het achter de Lekdijk gelegen POLDERHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt hoofdzakelijk twee b..

Dijkmagazijn

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat ui..

Peilschaalhuisje

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te kunnen meten zonder last ..

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 5
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
NED. HERV. KERK (XVd) is een eenbeukige baksteenbouw met een smaller koor en een toren. Het schip - in 1672 door brand verwoest - wordt over..

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 4 in Jaarsveld

Foto's (1)