Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 3 in Uitweg

Overig

Lekdijk Oost 102 (bij)
3405ZG Uitweg (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 3

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. Omschrijving Aan de Lekdijk, op 400 meter links van de Uitweg, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '3' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512129
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 3 in Uitweg

Boerderij

Lopikerweg Oost 102
Lopik
Boerderij uit 1614. Groot dwarshuis met opkamer. Herstel of uitbreiding XVIII. Muurankers. Bogen boven de vensters. Korte uitgekraagde rand ..

Boerderij met fraai rieten dak

Lopikerweg Oost 107
Lopik
Boerderij met fraai rieten dak. Dwarshuis. XVIII. Goed metselwerk met vlechtingen en goede vensterindeling.

Boerderij, blijkens het in het deurkalf uitgesneden jaartal. Rieten wolfdak; puntgevel aan de voorzijde met vlechtingen en drie kruiskozijnen met klei ..

Achthoven 40
Lexmond (Gemeente Zederik)
BOERDERIJ, blijkens het in het deurkalf uitgesneden jaartal uit 1702. Rieten wolfdak; puntgevel aan de voorzijde met vlechtingen en drie kr..

Boerderij

Lopikerweg Oost 122
Lopik
Boerderij. Langhuis. Afgewolfde voorgevel. Gepleisterd. XVIII.

'Begramshoeve'. Boerderij onder hoog, rieten zadeldak, dat woongedeelte en stal overdekt. Puntgevel met vlechtingen en vensters met luiken en kleine r ..

Achthoven 45
Lexmond (Gemeente Zederik)
'Begramshoeve'. BOERDERIJ (ca.1800 ?) onder hoog, rieten zadeldak, dat woongedeelte en stal overdekt. Puntgevel met vlechtingen en venster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 3 in Uitweg

Foto's (1)