Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkbewakingspaal nummer 2 in Lopikerkapel

Overig

Lekdijk Oost 15
3412KS Lopikerkapel (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1880


Beschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 2

Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis. Omschrijving Aan de Lekdijk Oost bij nummer 15, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '2' aangegeven. Waardering De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512128
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkbewakingspaal nummer 2 in Lopikerkapel

Boerderij met fraai rieten dak

Lopikerweg Oost 107
Lopik
Boerderij met fraai rieten dak. Dwarshuis. XVIII. Goed metselwerk met vlechtingen en goede vensterindeling.

Stoomgemaal

Batuwseweg
Lopikerkapel (Gemeente Lopik)
Inleiding Het stoomGEMAAL aan de Batuwseweg diende om het overtollige water uit de polder Batuwe te lozen op de Enge IJssel. Het is in 1905..

Dijkbewakingspaal nummer 3

Lekdijk Oost 102 (bij)
Uitweg (Gemeente Lopik)
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. ..

Kooikerhuisje onder rieten zadeldak. Eendenkooi

Achthoven 18
Lexmond (Gemeente Zederik)
KOOIKERHUISJE onder rieten zadeldak, 18e of begin 19e eeuw. Eendenkooi.

Boerderij met gepleisterde topgevel

Lopikerweg Oost 129A
Lopikerkapel (Gemeente Lopik)
Boerderij met gepleisterde topgevel. Langhuis. XVII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkbewakingspaal nummer 2 in Lopikerkapel

Foto's (1)