Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in Jaarsveld

Gebouw

Lekdijk Oost 12
3413MS Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Dijkmagazijn

Omschrijving Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de dijkzijde is het dak afgewolfd. Het gedeelte van het pand dat naast het polderhuis ligt is opgetrokken in grauwe steen. Het achterste deel is boven een plint opgetrokken uit houten rabatdelen. Het stenen deel bevat een venster met luiken aan de zijde van de dijk en een deur met venster aan de zijde van het polderhuis. De schuur bevat aan twee gevelzijden een dubbele deur. Waardering Het magazijn is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde omdat het door de functie als dijkmagazijn deel uitmaakt van de geschiedenis van de waterbeheersing. Tevens heeft het gebouw ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met het naastgelegen polderhuis en vanwege de beeldbepalende situering aan de S.L. van Alterenlaan, nabij de rivier de Lek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512123
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in Jaarsveld

Polderhuis

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving Het achter de Lekdijk gelegen POLDERHUIS is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt hoofdzakelijk twee b..

Dijkbewakingspaal nummer 4

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden..

Peilschaalhuisje

Lekdijk Oost 12
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Inleiding In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te kunnen meten zonder last ..

Nederlands hervormde kerk

Kerkstraat 5
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
NED. HERV. KERK (XVd) is een eenbeukige baksteenbouw met een smaller koor en een toren. Het schip - in 1672 door brand verwoest - wordt over..

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in Jaarsveld

Foto's (1)