Sint-Victorkerk: grafmonument in Benschop

Graf Begraafplaats

3405BC Benschop (gemeente Lopik)

Beschrijving van Sint-Victorkerk: grafmonument

Omschrijving Het op de rooms-katholieke begraafplaats van Benschop gelegen GRAFMONUMENT is vervaardigd voor de bouwpastoor van de St. Victorkerk, A.A.J. van Rossum, geboren in Utrecht in 1843 en gestorven in 1916. Het noord-zuid geplaatste graf bestaat uit een natuurstenen basement met daarop een van tekst voorziene natuurstenen licht getoogde plaat. Aan de zuidzijde bevindt zich een staande gedeelte, dat op rotsachtige wijze is bewerkt en een berg met een kruis verbeeldt. Het kruis is voorzien van een gebeeldhouwde lauwerkrans en in een rondboogvormig vlak in het midden onder het kruis is reliƫf van een marmeren kelk met hostie aangebracht. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als relict van de bouwgeschiedenis van de St. Victorkerk en als uiting van de funeraire geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)