Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje Julianalaan in Montfoort

Nijverheid Industrie

Julianalaan 3
3417GJ Montfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1934
Architect: Tekenkamer PUEM


Beschrijving van Transformatorhuisje Julianalaan

Inleiding Het in 1934 gebouwde TRANSFORMATORGEBOUW (trafohuisje) is een ontwerp van de eigen tekenkamer van het PUEM. Deze zakelijk-expressionistisch vormgegeven transformatorgebouwen werden gebouwd tussen 1928 en 1941. Een groot aantal is inmiddels afgebroken. Dit exemplaar staat op een erf aan de Julianalaan. Omschrijving Vrijstaand transformatorgebouw op vierkante plattegrond, bestaat uit één bouwlaag, dat is samengesteld uit drie in elkaar geschoven, kubistisch vormgegeven bouwdelen van verschillende hoogte onder platte daken. De gevels zijn opgetrokken van gele baksteen (klezoorverband). In de oostgevel (Julianalaanzijde) bevindt zich een gevelveld met eenvoudig, geometrisch siermetselwerk. In de zuidwest hoek bevindt zich het hoogste bouwdeel bestemd voor de hoogspanning. De noordhoek en -zijde wordt in beslag genomen door een lager bouwdeel voor de laagspanning. Het laagste bouwdeel, in de zuidoosthoek wordt geaccentueerd door een plat betonnen dak met overstek. Hieronder bevinden zich een stalen toegangsdeur bij het hoogspannings gedeelte (zuidzijde) en een grotere stalen deur bij het laagspannings gedeelte (oostzijde). Voor beide deuren is een gemetselde trede aangebracht. Waardering Het trafohuisjes is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een gaaf en vrij zeldzaam transformatorgebouw in een zakelijk-expressionistische bouwtrant uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512113
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Transformatorhuisje Julianalaan
Transformatorhuisje Julianalaan
Transformatorhuisje Julianalaan
Locatie Montfoort, Julianalaan 3
Start bouw 1934
Bouw gereed 1935
Bouwstijl Zakelijk expressionisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512113
Architect PUEM
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het transformatorhuisje aan de Julianalaan 3 in het Utrechtse Montfoort is een zakelijk-expressionistisch vormgegeven transformatorgebouw uit 1934. Het gebouw is aangemerkt als rijksmonument. Het is een ontwerp van H.E. Schulte sinds 1931 werkzaam als architect op de tekenkamer van de Provinciale Utrechtse Elektriciteits Maatschappij.

Het is een vrijstaand transformatorgebouw aan de Julianalaan op een vierkante plattegrond die bestaat uit één bouwlaag, dat is samengesteld uit drie in elkaar geschoven, kubistisch vormgegeven bouwdelen van verschillende hoogte onder platte daken. Het huisje heeft twee metalen deuren, waarvoor een gemetselde trede is aangebracht. Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een gaaf en vrij zeldzaam transformatorgebouw in een zakelijk-expressionistische stijl.


Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje Julianalaan in Montfoort

Overblijfselen van de stadsmuur van Montfoort

Molenstraat / N228
Montfoort
Overblijfselen van de wal.

De Valk

Molenstraat 27
Montfoort
Molen op de wal "de Valk". Achtkante bovenkruier met stelling, 1753.

Overblijfselen van de stadsmuur van Montfoort

Molenstraat / N228
Montfoort
Overblijfselen van de wal.

Sint-Joseph Pand met gepleisterde lijstgevel, dak eindigend in topgevels

Heiliglevenstraat 4
Montfoort
Pand met gepleisterde lijstgevel, dak eindigend in topgevels, 18e eeuw.

Pand met gepleisterde topgevel

Heiliglevenstraat 1
Montfoort
Pand met gepleisterde topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)