Transformatorhuisje Julianalaan in Montfoort

Nijverheid Industrie

Julianalaan 3
3417GJ Montfoort

Architect: Tekenkamer PUEM

Beschrijving van Transformatorhuisje Julianalaan

Inleiding Het in 1934 gebouwde TRANSFORMATORGEBOUW (trafohuisje) is een ontwerp van de eigen tekenkamer van het PUEM. Deze zakelijk-expressionistisch vormgegeven transformatorgebouwen werden gebouwd tussen 1928 en 1941. Een groot aantal is inmiddels afgebroken. Dit exemplaar staat op een erf aan de Julianalaan. Omschrijving Vrijstaand transformatorgebouw op vierkante plattegrond, bestaat uit één bouwlaag, dat is samengesteld uit drie in elkaar geschoven, kubistisch vormgegeven bouwdelen van verschillende hoogte onder platte daken. De gevels zijn opgetrokken van gele baksteen (klezoorverband). In de oostgevel (Julianalaanzijde) bevindt zich een gevelveld met eenvoudig, geometrisch siermetselwerk. In de zuidwest hoek bevindt zich het hoogste bouwdeel bestemd voor de hoogspanning. De noordhoek en -zijde wordt in beslag genomen door een lager bouwdeel voor de laagspanning. Het laagste bouwdeel, in de zuidoosthoek wordt geaccentueerd door een plat betonnen dak met overstek. Hieronder bevinden zich een stalen toegangsdeur bij het hoogspannings gedeelte (zuidzijde) en een grotere stalen deur bij het laagspannings gedeelte (oostzijde). Voor beide deuren is een gemetselde trede aangebracht. Waardering Het trafohuisjes is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een gaaf en vrij zeldzaam transformatorgebouw in een zakelijk-expressionistische bouwtrant uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)