Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haugesund: wagenschuur in Linschoten

Boerderij

Haardijk 5
3461AB Linschoten (gemeente Montfoort)
Utrecht

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Haugesund: wagenschuur

Omschrijving complexonderdeel 2 In het verlengde, achter de boerderij gelegen, vrijstaande, éénlaags WAGENSCHUUR op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels hebben segmentbogen boven de deuren en rollagen boven de vensters. De asymmetrische ingedeelde voorgevel (oostgevel) is drie assen breed. In de middenas bevindt zich een dubbele, getoogde houten inrijdeur van messing in groef delen met daarboven een getoogd houten luik. Links van de inrijdeur is een getoogde houten deur aangebracht en rechts een drielichts tuimelraam. De linker zijgevel heeft een open stallingsplaats. De hoeken van het stallingsgedeelte zijn voorzien van gemetselde, uitkragende steunbeer. Een derde, losstaande steunbeer staat rechts van het midden. Hierin is een spitsboogvormige doorgang uitgespaard. De gebinten in de kapconstructie komen voor een deel uit de afgebrande boerderij. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een dergelijke bouwtype in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van architect H. van der Kloot Meyburg. Tevens heeft het ensemblewaarde, doordat het als onderdeel van het boerderijcomplex, tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk, behoort bij het landgoed Linschoten en omdat het een ruimtelijke, stilistische en functionele relatie heeft met de overige complexonderdelen op het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512112
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haugesund: wagenschuur in Linschoten

Haugusund: boerderij

Haardijk 5
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Omschrijving complexonderdeel 1 De met de nokrichting vrijwel haaks op de Haardijk gelegen, deels onderkelderde langhuisBOERDERIJ 'Haugesun..

Kopervik

Haardijk 7
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Inleiding LanghuisBOERDERIJ 'Kopervik' dankt haar naam aan de gelijknamige plaats in Noorwegen waar de eigenaar Gerlacus Ribbius Peletier v..

Arianahoeve

Haardijk 10
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Arianahoeve. Langgerekte BOERDERIJ van het voerdeeltype, opgetrokken in baksteen onder met riet gedekt zadeldak, gedateerd 1884 op de gesned..

Huis te Linschoten: historische tuin- en parkaanleg

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuinaanleg van het Huis te Linschoten is gelegen binnen de singels, die de begrenzing vormen van het b..

Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het bouwhuis aan de westzijde van het omgrachte voorplein staat een achttiende-eeuws koetshuis. Het op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haugesund: wagenschuur in Linschoten

Foto's (3)