Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haugusund: boerderij in Linschoten

Boerderij

Haardijk 5
3461AB Linschoten (gemeente Montfoort)
Utrecht

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Haugusund: boerderij

Omschrijving complexonderdeel 1 De met de nokrichting vrijwel haaks op de Haardijk gelegen, deels onderkelderde langhuisBOERDERIJ 'Haugesund' met boenhok bestaat uit één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd, rieten zadeldak met rode nokvorsten. De gevels zijn gemetseld met smalle, rode baksteen in kettingverband, waarin kruisvensters, twee- en drielichtsvensters met roedenindeling en halve luiken zijn gezet. De kopgevels zijn aan de bovenzijde afgewerkt met vlechtingen. De asymmetrische voorgevel (oosten) is een afgeknotte kopgevel van vier vensterassen breed met muurankers. Rechts bevindt zich het opkamervenster en een keldervenster met diefijzers. Onder het wolfeind is een kruisvenster geplaatst. In de linker zijgevel bevindt zich de hoofdtoegang tot het woongedeelte. De gevel is hier plaatselijk hoger opgetrokken en wordt in het dakschild voortgezet. De ingang bestaat uit een getoogde, opgeklampte lattendeur met een smal roeden bovenlicht. Op de deurkalf is het bouwjaar (1933) en de naam van de boerderij geschilderd. Rechts van de deur is een tweelichtsvenster, terwijl links een drielichtsvenster is geplaatst. Links van laatstgenoemde venster begint het stalgedeelte, waar in de gevel twee dubbele vierruits stalvensters met diefijzers zijn geplaatst. De rechter zijgevel kenmerkt zich onder meer door een uitbouw van het boenhuis. Het dakschild is, ten behoeve van het boenhuis en daklichten aan weerszijden hiervan, plaatselijk opgelicht. Het boenhuis wordt gedekt door een doorschietend deel van dit dakschild. De stalvensters zijn aan deze zijde getoogd. De afgeknotte achtergevel, voorzien van muurankers en heeft een symmetrische indeling van drie assen breed met in elke as een getoogde, opgeklampte lattendeur. Ter weerszijden van de middelste deur bevindt zich ter hoogte van de bovendorpel een halfrond venster met straalsgewijze roedenindeling. De draagconstructie bestaat uit ankerbalkgebinten, waarbij de traditionele gebintplaten ontbreken. De spantbenen van de kapconstructie zijn in de kop van de stijlen ingelaten. Waardering De boerderij 'Haugesund' is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een langhuisboerderij in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van architect H. van der Kloot Meyburg. Tevens heeft het ensemblewaarde doordat het tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk behoort bij het landgoed Linschoten en omdat het een ruimtelijke, stilistische en functionele relatie heeft met de overige complexonderdelen op het erf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haugusund: boerderij in Linschoten

Haugesund: wagenschuur

Haardijk 5
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Omschrijving complexonderdeel 2 In het verlengde, achter de boerderij gelegen, vrijstaande, éénlaags WAGENSCHUUR op rechthoekige platteg..

Kopervik

Haardijk 7
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Inleiding LanghuisBOERDERIJ 'Kopervik' dankt haar naam aan de gelijknamige plaats in Noorwegen waar de eigenaar Gerlacus Ribbius Peletier v..

Arianahoeve

Haardijk 10
Linschoten (Gemeente Montfoort)
Arianahoeve. Langgerekte BOERDERIJ van het voerdeeltype, opgetrokken in baksteen onder met riet gedekt zadeldak, gedateerd 1884 op de gesned..

Huis te Linschoten: historische tuin- en parkaanleg

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuinaanleg van het Huis te Linschoten is gelegen binnen de singels, die de begrenzing vormen van het b..

Huis te Linschoten: oostelijk bouwhuis

Noord Linschoterdijk 15
Linschoten (Gemeente Montfoort)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Als pendant van het bouwhuis aan de westzijde van het omgrachte voorplein staat een achttiende-eeuws koetshuis. Het op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haugusund: boerderij in Linschoten

Foto's (1)