Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Wieringerwaard

Nijverheid Industrie

Molenweg 42
1766HN Wieringerwaard (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: B.F. van Nieveld en W. Mensert


Beschrijving van Watertoren

Inleiding WATERTOREN, in 1927-1928 gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, in verband met het toenemend aantal aansluitingen op het drinkwaterleidingnet in het noordelijke gedeelte van Noord-Holland. De watertoren werd ontworpen door ir. B.F. van Nievelt en ir. W. Mensert, en sluit qua architectuuropvatting aan bij de Amsterdamse School en de Art Déco. Bovendien behoort het gebouw tot een generatie watertorens, waarbij in toenemende mate is gestreefd naar het creëren van een optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte. De uitvoering van de bouw lag bij de N.V. Bredasche Beton Maatschappij. De 49,30 meter hoge watertoren is gesitueerd nabij de kern van Wieringerwaard, ten westen van de Molenweg, en ligt teruggerooid ten opzichte van de lintbebouwing aan de Molenweg. Omschrijving De torenschacht heeft een twaalfhoekige plattegrond en bestaat uit een betonskelet van twaalf binnen- en twaalf buitenkolommen, onderling verbonden met koppelbalken. Deze constructie is gedeeltelijk in het zicht gelaten en gedeeltelijk bekleed met rode baksteen. Ook de openingen tussen de constructie zijn voorzien van baksteenmetselwerk. Het onderste gedeelte van de torenschacht bevat vier smalle, ongeveer zestien meter hoge lichtopeningen. Tot niveau 3,81 meter heeft de voet van de toren een extra zware constructie als overgang naar de fundering. Op de schacht is een dubbel, cilindervormig hoogreservoir geplaatst met een vlakke bodem, geconstrueerd van gewapend beton. Het reservoir heeft een diameter van 12,00 m terwijl de inhoud 600+400 m3 bedraagt. De iets uitkragende reservoirommanteling bestaat uit een constructie van 24 kolommen van gewapend beton, steeds twee ter weerszijden van de ongeveer 9,50 m hoge lichtopeningen. De kap is voor wat betreft het onderste gedeelte geconstrueerd van gewapend beton. Het bovenste gedeelte heeft een houtconstructie eindigend in een torenspits, bedekt met hout en leien. Een dubbele ingangsdeur is in de voet van de toren opgenomen. Eveneens bevindt zich daar een laagreservoir met een inhoud van 200 m3. Een rondgaande trap, aan de binnenste kolommen van de schacht, verbindt de parterre met de lekvloer onder het dubbele hoogreservoir. Van daaruit gaat een spiltrap door het centrum van het hoogreservoir naar de zolderverdieping. In de kelder zijn oorspronkelijk twee pompen opgesteld met bijbehorende electropompaggregaten. Waardering De watertoren uit 1927 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard gebleven watertoren in de stijl van de Amsterdamse School met een gewapend betonskelet en vroege toepassing van een dubbel hoogreservoir naar ontwerp van ir. B.F. van Nievelt en ir. W. Mensert. De watertoren heeft tevens stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512096
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Wieringerwaard
Watertoren Wieringerwaard
Watertoren Wieringerwaard
Plaats Wieringerwaard
Bouwjaar 1928
Hoogte 51,3 m
Inhoud 600 + 400 m³
Architect(en) W. Mensert
B.F. van Nieveld

De watertoren in Wieringerwaard is ontworpen door architecten B.F. van Nieveld en W. Mensert en werd gebouwd in 1928.

De watertoren heeft een hoogte van 51,3 meter en heeft twee waterreservoirs van 600 en 400 m³. Het is de hoogste watertoren van Noord-Holland. In 1996 is de toren buiten gebruik genomen. Hierna kwam de toren in 1997 in particuliere handen. Op dit moment worden er trainingen, opleidingen en strategiesessies gegeven.

Externe links


Monumenten in de buurt van Watertoren in Wieringerwaard

De Hoop

Molenweg 47
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Korenmolen De Hoop. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1741.

Het Polderhuis

Noord Zijperweg 35
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Polderhuis Wieringerwaard. Blijkens archiefstukken in de kern 17e eeuws gebouw, bestaande uit een hoog onderkelderd gedeelte onder zadeldak ..

Nederlands Hervormde Kerk

Noord Zijperweg 29
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK, daterend uit 1865, gesitueerd aan de noordzijde van de Noordzijperweg in het dorp Wieringerwaard. De k..

Voormalig tramstation Wieringerwaard

Zuid Zijperweg 37
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Voormalig TRAMSTATION Wieringerwaard, gebouwd omstreeks 1910. Dit voormalige station, alsmede het tegenwoordig nauwelijks meer he..

Herenhuis "Oosterwijk"

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Landhuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Vrijstaand gelegen blokvormig LANDHUIS bes..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)