Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pietershoeve: wagenschuur in Wieringerwaard

Boerderij

Barsingerweg 31
1766GE Wieringerwaard (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Pietershoeve: wagenschuur

Inleiding Wagenschuur, onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve" uit 1888. N.B. De aanbouwen aan de noord- en westgevel vallen buiten de bescherming. Omschrijving WAGENSCHUUR op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met zwarte kruispannen. De noklijn van het dak loopt evenwijdig aan de Barsingerweg. Het pand is opgetrokken in bruine baksteen boven een gecementeerde plint. Op verschillende plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van sierankers zichtbaar. De voorgevel (O) heeft een breedte van vier vensterassen. Twee assen (de eerste en derde van links) bevatten een opgeklampte dubbele inrijpoort met licht getoogde bovendorpel. De twee overige assen bevatten een kleine opgeklampte deur met licht getoogde bovendorpel. De linkerzijgevel (Z) heeft op de begane grond een hooggeplaatst getoogd ijzeren venster en onder de kap een klein rechthoekig houten venster met vierruits-roedenverdeling. De kopgevel wordt afgesloten door een overstek met gesneden windveren en nokmakelaar. De rechterzijgevel (N) heeft onder de kap een rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht. Boven deze deur is een hijsbalk aangebracht. Deze kopgevel wordt afgesloten door een overstek met gesneden windveren en nokmakelaar. Op de begane grond is een niet beschermde aanbouw tegen de gevel geplaatst. Tegen de achtergevel (W) is over de gehele breedte een niet beschermde aanbouw geplaatst. Waardering Het wagenhuis uit omstreeks 1888 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven eind 19e- eeuwse wagenschuur en als een historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's Hoeve". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512094
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pietershoeve: wagenschuur in Wieringerwaard

Stolpboerderij "Pieter's hoeve"

Barsingerweg 31
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Stolpboerderij, onderdeel van het boerderijcomplex "Pieter's hoeve" uit 1888. Omschrijving STOLPBOERDERIJ "Pieter's Hoeve" op ..

Voormalig tramstation Wieringerwaard

Zuid Zijperweg 37
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Voormalig TRAMSTATION Wieringerwaard, gebouwd omstreeks 1910. Dit voormalige station, alsmede het tegenwoordig nauwelijks meer he..

Nederlands Hervormde Kerk

Noord Zijperweg 29
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK, daterend uit 1865, gesitueerd aan de noordzijde van de Noordzijperweg in het dorp Wieringerwaard. De k..

Het Polderhuis

Noord Zijperweg 35
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Polderhuis Wieringerwaard. Blijkens archiefstukken in de kern 17e eeuws gebouw, bestaande uit een hoog onderkelderd gedeelte onder zadeldak ..

boerderij

Kreil 30
Barsingerhorn (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, daterend uit 1860, gelegen aan de noordzijde van de Kreil en met de rechterzijgevel p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pietershoeve: wagenschuur in Wieringerwaard