Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterwijk: hekwerk in Anna Paulowna

Overig

Lotweg 6
1761JE Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Oosterwijk: hekwerk

Inleiding Hekwerk dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten oosten van de Lotweg gelegen HEKWERK dat de toegang vormt tot het complex "Oosterwijk". Het uit smeedijzer opgetrokken en donkerblauw geverfde hekwerk bestaat uit twee draaihekken welke aan ijzeren pijlers zijn bevestigd. De hekken draaien naar binnen toe open. De draaiende delen van het hekwerk lopen naar het midden toe geleidelijk af. Dit hekwerkgedeelte bestaat uit spijlen met speerpunten. De pijlers waaraan het draaiende deel van het hekwerk is bevestigd bestaan uit twee ronde kolommen welke met een eikel zijn bekroond. Tussen deze twee kolommen in bevindt zich een stuk hekwerk ter breedte van vijf spijlen. De pijlers worden aan respectievelijk de noord- en zuidzijde afgesloten door een in smeedijzer uitgevoerde voluut. In de linkerpijler (noord) staat op de kolommen, net onder de eikels, in goudkleurige letters "ANNO" en "OOSTER". In de rechterpijler (zuid) staat op de kolommen, eveneens net onder de eikels, in goudkleurige letters "WIJK" en "1861". Waardering Het hekwerk is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Oosterwijk". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512087
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterwijk: hekwerk in Anna Paulowna

Herenhuis "Oosterwijk"

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Landhuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Vrijstaand gelegen blokvormig LANDHUIS bes..

Oosterwijk: koetshuis

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Koetshuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten noordoosten van het landhuis gelegen ..

De Hoop

Molenweg 47
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Korenmolen De Hoop. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1741.

Watertoren

Molenweg 42
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding WATERTOREN, in 1927-1928 gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, in verband met het toenemend ..

Nederlands Hervormde Kerk

Noord Zijperweg 29
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK, daterend uit 1865, gesitueerd aan de noordzijde van de Noordzijperweg in het dorp Wieringerwaard. De k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)