Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterwijk: koetshuis in Anna Paulowna

Kasteel Buitenplaats

Lotweg 6
1761JE Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Oosterwijk: koetshuis

Inleiding Koetshuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten noordoosten van het landhuis gelegen vrijstaand KOETSHUIS bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak. Het zadeldak, waarvan de noklijn noord-zuid loopt, is bekleed met grijze en rode Hollandse pannen. Aan de kopse gevelzijden zijn gladde houten windveren langs de overstekende dakrand aangebracht. Bij de zuidelijke kopse gevelzijde wordt het overstek ondersteund door houten kraagstukken. De gevels van het koetshuis zijn gecementeerd en staan op een iets uitspringende gecementeerde plint. De zuidelijke kopse gevelzijde bestaat op de begane grond uit een dubbele houten staldeur met bovenlichten. Vlak boven deze staldeur bevindt zich ter hoogte van de verdieping een dubbel licht gebogen venster met ijzeren roedenverdeling. Dit venster is omrand door een geprofileerde gecementeerde wenkbrauw welke over de rest van deze gevel doorloopt als een band die de scheiding tussen de begane grond en de verdieping aangeeft. In de geveltop van de zuidgevel bevindt zich een ijzeren roosvenster. De oostelijke langsgevel is, op een houten deur links en een ijzeren roosvenster rechtsonder na, blind. De westelijke langsgevel is eveneens blind op een ijzeren roosvenster linksonder na. De achtergevel (noord) bezit op de begane grond in het midden een houten zesruits schuifvenster met gebogen bovendorpel. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich in deze gevelzijde een dubbel openslaand houten luik ter grootte van het schuifvenster op de begane grond. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Oosterwijk". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512086
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterwijk: koetshuis in Anna Paulowna

Herenhuis "Oosterwijk"

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Landhuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Vrijstaand gelegen blokvormig LANDHUIS bes..

Oosterwijk: hekwerk

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Hekwerk dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten oosten van de Lotweg gelegen HEKWERK d..

De Hoop

Molenweg 47
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Korenmolen De Hoop. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1741.

Watertoren

Molenweg 42
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding WATERTOREN, in 1927-1928 gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, in verband met het toenemend ..

Nederlands Hervormde Kerk

Noord Zijperweg 29
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK, daterend uit 1865, gesitueerd aan de noordzijde van de Noordzijperweg in het dorp Wieringerwaard. De k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)