Oosterwijk: koetshuis in Anna Paulowna

Lotweg 6
1761JE Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon)

Beschrijving van Oosterwijk: koetshuis

Inleiding Koetshuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten noordoosten van het landhuis gelegen vrijstaand KOETSHUIS bestaande uit twee bouwlagen onder zadeldak. Het zadeldak, waarvan de noklijn noord-zuid loopt, is bekleed met grijze en rode Hollandse pannen. Aan de kopse gevelzijden zijn gladde houten windveren langs de overstekende dakrand aangebracht. Bij de zuidelijke kopse gevelzijde wordt het overstek ondersteund door houten kraagstukken. De gevels van het koetshuis zijn gecementeerd en staan op een iets uitspringende gecementeerde plint. De zuidelijke kopse gevelzijde bestaat op de begane grond uit een dubbele houten staldeur met bovenlichten. Vlak boven deze staldeur bevindt zich ter hoogte van de verdieping een dubbel licht gebogen venster met ijzeren roedenverdeling. Dit venster is omrand door een geprofileerde gecementeerde wenkbrauw welke over de rest van deze gevel doorloopt als een band die de scheiding tussen de begane grond en de verdieping aangeeft. In de geveltop van de zuidgevel bevindt zich een ijzeren roosvenster. De oostelijke langsgevel is, op een houten deur links en een ijzeren roosvenster rechtsonder na, blind. De westelijke langsgevel is eveneens blind op een ijzeren roosvenster linksonder na. De achtergevel (noord) bezit op de begane grond in het midden een houten zesruits schuifvenster met gebogen bovendorpel. Ter hoogte van de verdieping bevindt zich in deze gevelzijde een dubbel openslaand houten luik ter grootte van het schuifvenster op de begane grond. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Oosterwijk". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)