Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis "Oosterwijk" in Anna Paulowna

Kasteel Buitenplaats

Lotweg 6
1761JE Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Herenhuis "Oosterwijk"

Inleiding Landhuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Vrijstaand gelegen blokvormig LANDHUIS bestaande uit twee bouwlagen onder dwarsgeplaatst rood pannen zadeldak. Het bakstenen pand is crème gepleisterd. Het huis heeft een streng symmetrische opzet, welke in de plattegrond en de vrijwel identieke voor- en achtergevel zichtbaar is. De façade heeft op de begane grond ter weerszijden van de brede ingangspartij gekoppelde vensters. De bovendorpels van de bovenlichten zijn licht gebogen. De dubbele voordeur is gevat tussen pilasters met verdiepte velden, welke achter het smeedijzeren balkon op rijke consoles, doorlopen in de tweede bouwlaag. De pilasters flankeren de openslaande balkondeuren onder een tweedelig bovenlicht. De middenas wordt afgesloten door een kroonlijst die de naam van het huis bevat. De ramen op de verdieping onderscheiden zich slechts van die der benedenverdieping door hun zesruitsvensters en hun afsluiting door een kroonlijst. Een rond het huis doorlopende geprofileerde waterlijst scheidt beide bouwlagen. De daklijst is rijk gesneden. De achtergevel is qua indeling vrijwel identiek aan de voorgevel. De zijgevels bevatten een zelfde type venster als voor- en achtergevel, echter niet gekoppeld. Ook de bovenramen aan de achtergevel zijn enkelvoudig. Het interieur van het landhuis verkeert nog in authentieke staat; een doorlopende gang verbindt voor- en achterzijde. Er zijn dubbele, symmetrisch tegenover elkaar gelegen deuren naar de kamers. Waardering Het LANDHUIS is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in eclectische trant uit het midden van de 19e eeuw en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex "Oosterwijk". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis "Oosterwijk" in Anna Paulowna

Oosterwijk: koetshuis

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Koetshuis dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten noordoosten van het landhuis gelegen ..

Oosterwijk: hekwerk

Lotweg 6
Anna Paulowna (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Hekwerk dat onderdeel uitmaakt van het complex 'Oosterwijk' uit 1861. Omschrijving Ten oosten van de Lotweg gelegen HEKWERK d..

De Hoop

Molenweg 47
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Korenmolen De Hoop. Achtkante binnenkruier; bouwjaar 1741.

Watertoren

Molenweg 42
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding WATERTOREN, in 1927-1928 gebouwd in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, in verband met het toenemend ..

Nederlands Hervormde Kerk

Noord Zijperweg 29
Wieringerwaard (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding Nederlands Hervormde KERK, daterend uit 1865, gesitueerd aan de noordzijde van de Noordzijperweg in het dorp Wieringerwaard. De k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)