Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel met bovenwoning in Boskoop

Woonhuis

Gouwestraat 10
2771CG Boskoop
Zuid Holland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Winkel met bovenwoning

Inleiding WINKEL met BOVENWONING, in 1908 ontworpen en gebouwd in de stijl van de Art Nouveau. Aan de westkant loopt een steeg langs de winkel. Aan de andere kant van de steeg staat een eveneens beschermenswaardig winkelpand (Gouwestraat 8) met bovenwoning uit 1908 in de bouwstijl van de Art Nouveau. Hierdoor wordt de beeldbepalende werking van het pand versterkt. NB De latere uitbreiding van het winkelgedeelte aan de achterzijde is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving De winkel met bovenwoning is op een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken onder een mansardekap met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is boven een hardstenen plint met basreliëfs opgemetseld in oranje verblendsteen met horizontale sierbanden en bogen boven de vensters in gele, groene en zwarte verblendsteen. Groen geglazuurde waterdorpels onder de vensters. Op de hoeken wordt de gevel afgesloten door lisenen van rode verblendsteen. De gevel eindigt aan de bovenkant in een segmentboogvormige band van rode verblendsteen, voorzien van kantelen met ezelsruggen. In het midden van de band een klein venster met een hijsbalk onder een luifeltje. De begane grond wordt in beslag genomen door een centraal geplaatste ingang tussen twee etalages. De ingang bestaat uit een glasdeur met een houten stootbord onder een bovenlicht. Vloeiende Art Nouveau roedeverdelingen in de deur, het bovenlicht en de etalageruiten. Aan weerszijden van de etalages postamenten met rode en blauwe geglazuurde stenen. Op de verdiepingen en in de geveltop rechtgesloten vensters met drie ruitsbovenlichten onder segmentbogen. Een schaakbordpatroon van verschillende kleuren tegeltjes in de boogtrommels. Rond het bovenlicht van het middelste venster op de eerste verdieping een hoefijzerboog, die in de gebogen raamroede herhaald wordt. Een overhoeks balkon met een uivormig ijzeren balkonhekje onder een spitsboogvormige uitsnijding in de liseen op de noordwestelijke hoek. In de gepleisterde zijgevel (west) rechtgesloten vensters met waterdorpels onder lateien met basreliëfs. Waardering De winkel met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een winkel-woonhuis uitgevoerd in de zuiver toegepaste bouwstijl van de Art Nouveau, die tot uitdrukking wordt gebracht in de vormgeving, het materiaalgebruik en de detaillering. De voorgevel van het pand is nog bijzonder gaaf, wat gelet op de winkelpui zeldzaam is te noemen. In stedenbouwkundig opzicht is het pand van belang vanwege de samenhang met het pand aan de westkant, dat eveneens in de bouwstijl van de Art Nouveau is ontworpen. Bovendien zijn beide panden beeldbepalend gesitueerd in de nabijheid van de hefbrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512075
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel met bovenwoning in Boskoop

Winkel met bovenwoning

Gouwestraat 8
Boskoop
Inleiding WINKEL met BOVENWONING, in 1908 ontworpen en gebouwd in de stijl van de Art Nouveau door de bouwkundige W. Kreling voor de heer J..

Boskoopse hefbrug

Reyerskoop/Zijde
Boskoop
Inleiding Geklonken stalen HEFBRUG uit 1935-1936 over de Gouwe, gebouwd door de N.V. De Vries Robbé & Co. uit Gorinchem ten behoeve van d..

Hervormde Kerk, vanwege het orgel

Kerkplein 1
Boskoop
Hervormde kerk, vanwege het orgel met 2 klavieren en 16 registers, daterend uit 1897, gemaakt door de firma Batz & Co. Het instrument is een..

Gemeentehuis

Raadhuisplein 1
Boskoop
Inleiding Het GEMEENTEHUIS van Boskoop is in 1929 ontworpen door de architect D.L. Landman in een aan de Amsterdamse School verwante bouws..

Park met rosarium en koepel

Parklaan 4
Boskoop
Omschrijving Aan de zuidkant van het tentoonstellingsgebouw 'Flora' ligt een rechthoekig PARK met ROSARIUM en KOEPEL. Het park-rosarium wer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel met bovenwoning in Boskoop

Foto's (1)