Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Old Putten: poorthuis in Elburg

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg Oost 65
8081LB Elburg
Gelderland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Old Putten: poorthuis

Omschrijving onderdeel 5: Poorthuis met wachtportaal. Het gebouw staat als poortgebouw bekend, maar heeft die functie nooit gehad. Het is gebouwd als bedrijfsruimte, appelbewaarplaats, etcetera, in het kader van de aanplant van boomgaarden. Tegen de voorgevel is een klein wachtportaal uitgebouwd, dat diende om de bewoners van het huis, die wachtten op de tram die over de Zuiderzeestraatweg reed, te beschutten. Het gebouw stamt uit circa 1910 en is opgetrokken in baksteen, het telt twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak en is voorzien van een trapgevel. Waardering Het poorthuis met wachtportaal is van algemeen belang vanwege de functie op de buitenplaats Old Putten sinds de vroeg 20ste eeuwse renovatie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512072
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Old Putten: poorthuis in Elburg

Old Putten

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw. Het hoofdgebouw van Old Putten is een rechthoekig gebouw met aan de achterzijde een vroeg 20ste eeuw..

Old Putten: parkaanleg

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg. Midden 19de eeuw is een eenvoudig park in landschapsstijl aangelegd, waarbij is uitgegaan van de aan..

Old Putten: wagenschuur

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 3: Wagenschuur. Dit gebouw ligt terugliggend rechts van het koetshuis. Het is gebouwd omstreeks 1910 in een neogoti..

Old Putten: stenen brug

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 4: Stenen brug. Over de gracht is een stenen brug gebouwd, bestaande uit twee bakstenen bruggenhoofden waartussen h..

Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel

Zuiderzeestraatweg Oost 63
Elburg
Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Old Putten: poorthuis in Elburg