Gedenknaald voor J.C. baron van Haersolte in Kampen

Mandjeswaardweg

Beschrijving van Gedenknaald voor J.C. baron van Haersolte

Inleiding GEDENKNAALD, op een kleine terp (de Heuvel), aan de oever van De Goot, een afsplitsing van het Ganzendiep, die vroeger uitmondde op de Zuiderzee. Het monument is in 1881 vervaardigd en geplaatst in opdracht van de Maatschappij tot Verbetering van het Zwolsche Diep, die in dit buitendijkse gebied stukken land won en de biezencultuur opzette. De naald is opgedragen aan de baron Van Haersolte, volgens de inscriptie op het monument. Omschrijving Natuurstenen obeliskvormig monument, midden op een kleine met gras begroeide terp. Een inscriptie is ingebeiteld, waarbij de tekst in halve cirkels rondom de datum 1881 staat: "Aan J.C. baron van Haersolte" en "Ter dankbare herinnering van de aandeelhouders". Waardering Gedenknaald van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang: - als herinnering aan de landaanwinning, de biezencultuur en de rol van de Maatschappij tot Verbetering van het Zwolsche Diep en de baron van Haersolte daarbinnen - vanwege de ligging op een terp en nabij de uitmonding van de vroegere Zuiderzee (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)