Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoefslagpaal in Kampen

Overig

Nesweg 5
8267AT Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Hoefslagpaal

Inleiding Zogenaamde HOEFSLAGPAAL, staande aan het Ganzendiep waar de oude dijk en de Nesweg vrijwel samenkomen. Het Kampereiland is een oud landaanwinningsgebied, waar zich verschillende dijken bevinden die onderdeel vormden van het dijksysteem van de IJsseldelta en de Zuiderzee. De indeling in verschillende dijkvakken ten behoeve van het onderhoud werd aangegeven door zgn. hoefslagpalen, meestal eenvoudig van vorm en gemaakt van hout of steen. Omschrijving Ongeveer rechthoekige basalten paal, met onregelmatige vervormingen. In de paal de inscriptie "140 C". Waardering Hoefslagpaal, van algemeen cultuurhistorisch belang: - als onderdeel van het systeem van dijkonderhoud op het Kampereiland - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijkepalen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512062
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoefslagpaal in Kampen

Uitwateringssluis

Brinkweg 6
Kampen
Inleiding Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een UITWATERINGSSLUIS uit de negentiende eeuw. D..

Nederlands Hervormde kerk

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Ned. Herv. Kerk. Het westelijk, tegen de toren aansluitende deel wordt gevormd door het overgebleven muurwerk van een eenbeukige, romaanse, ..

Nederlands Hervormde kerk, toren

Dorpsweg 53
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Toren der Ned. Herv. Kerk. Romaanse tufstenen toren van twee geledingen, bekroond door ingesnoerde spits; het muuroppervlak verlevendigd doo..

Pand met gepleisterde lijstgevel en jongere winkelpui

Oudestraat 241
Kampen
Pand met gepleisterde lijstgevel, XVII-XVIII. Moderne winkelpui.

Kapel op rooms-katholieke begraafplaats

Plasweg 4
IJsselmuiden (Gemeente Kampen)
Inleiding KAPEL gebouwd in 1889, centraal op de rooms-katholieke begraafplaats van Kampen. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect A.C...

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoefslagpaal in Kampen