Uitwateringssluis in Kampen

Brinkweg 6

Beschrijving van Uitwateringssluis

Inleiding Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een UITWATERINGSSLUIS uit de negentiende eeuw. De brug maakt deel uit van een sequentie van werken op het Kampereiland die de ontwatering van de polders regelden. Omschrijving Bakstenen sluisje met smeedijzeren sluisdeuren. De sluis bestaat uit een rechtopgaande keermuur, met aflopende vleugelmuren. De smeedijzeren sluisdeuren worden bediend via een heugelstang aan een tandwielkast, die op een ijzeren H-balk boven de keermuur is bevestigd. Waardering Afwateringssluis van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang: - vanwege de functionele en ruimtelijke verbondenheid met het ontwateringssysteem van het Kampereiland - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de visuele eenheid met het landschap - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijke gave afwateringssluisjes (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)