Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug en uitwateringssluis in Kampen

Weg En Waterwerk

Mandjeswaardweg 22
8267AW Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1880 1924 (deuren)


Beschrijving van Brug en uitwateringssluis

Inleiding Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een BRUG EN UITWATERINGSSLUIS uit 1880. De brug maakt deel uit van een sequentie van werken op het Kampereiland die de ontwatering van de polders regelden en het eiland ontsloten. De sluisdeuren dateren van 1924. Beschrijving Bakstenen brug annex sluis met houten sluisdeuren. Aan de zuidkant bestaat de brug uit een dubbele rondboog, met daarop aansluitende aflopende vleugelmuren. Aan de andere zijde bevinden zich sluisdeuren onder een houten latei en een gevelsteen met het bouwjaar 1880. In de aangrenzende vleugelmuren zijn voor de sluisdeuren schutbalksponningen aangebracht. Waardering Brug annex uitwateringssluis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als onderdeel van een historisch landaanwinnings- en ontwateringssysteem - als typologisch voorbeeld van de gecombineerde sluisbrug of brugsluis - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gave bruggen - vanwege de sterke visuele verbondenheid met het landschap (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512060
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug en uitwateringssluis in Kampen

Gedenknaald voor J.C. baron van Haersolte

Mandjeswaardweg
Kampen
Inleiding GEDENKNAALD, op een kleine terp (de Heuvel), aan de oever van De Goot, een afsplitsing van het Ganzendiep, die vroeger uitmondde ..

Stoomgemaal Mastenbroek

Kamperzeedijk 7
Genemuiden (Gemeente Zwartewaterland)
Stoomgemaal van de polder Mastenbroek, Kamperzeedijk Oost 7. Scheepsradstoomgemaal, gebouwd in 1855-1856 naar ontwerp van de ingenieurs Beye..

Uitwateringssluis

Brinkweg 6
Kampen
Inleiding Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een UITWATERINGSSLUIS uit de negentiende eeuw. D..

Aardappelbewaarplaats type J

Zwartemeerweg 46
Kraggenburg (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding Traditionele, dubbele AARDAPPELBEWAARPLAATS, onderdeel van een boerderijcomplex voor de akkerbouw. De luchtgekoelde aardappelbew..

Ontginningsboerderij type Q7h(t) en aangebouwd woongedeelte type H

Zwartemeerweg 46
Kraggenburg (Gemeente Noordoostpolder)
Inleiding Traditionele BOERDERIJ, onderdeel van een boerderijcomplex voor de akkerbouw, in 1943 gebouwd op kavel T112 in opdracht van de D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug en uitwateringssluis in Kampen

Foto's (2)