Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Mary in Kampen

Woonhuis

IJsseldijk 1
8266AD Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1892

(1 recensie)

Beschrijving van Villa Mary

Inleiding Vrijstaande VILLA in 1892 in Chaletstijl gebouwd, in opdracht van J. van Hasselt.De naam "Villa Mary" verwijst naar de naam van de vrouw van de opdrachtgever. In de bouwperiode bestond het spoorwegstation Zuid nog, en liep de Burgel nog langs de villa. Met het naastliggende Engelenbergziekenhuis en het voormalige Lyceum vormt de villa een beeldbepalend element dat herinnert aan de laat-negentiende eeuwse gschiedenis van dit gebied. De voordeur is vervangen door een glazen toegangsdeur. Beschrijving Pand op ongeveer vierkant grondplan opgetrokken op gestucadoorde plint in baksteen, met twee bouwlagen en een souterrain. De villa staat onder een afgeknot schilddak gedekt met muldenpannen; slanke dakkapellen onder zadeldak met sierspanten en pirons. Geprofileerde gootlijst, consoles. Witte gevelbanden ter hoogte van onder- en wisseldorpels van de vensters. De villa heeft op de eerste bouwlaag vensters met rondboogvormige bovenlichten; baksteendecoraties onder de onderdorpel en gestucte aanzet- en sluitstenen onder de rondboogstrekken. De verdiepingsvensters zijn rechtgesloten onder een geprofileerde segmentboog met baksteendecoraties in de boogtrommel. Aan de voor- (W) en rechter(Z) zijgevel een risalietmet hoog doorlopende gevel met wolfseind en rijk gedecoreerde sierspanten. De entree met natuurstenen stoep bevindt zich inde voorgevel rechts naast het risaliet, in een nog iets verder naar voren springend geveldeel: de vernieuwde toegangsdeur staat iets terugliggend onder een nieuwe luifel met de oorspronkelijke smeedijzerenconsoles; boven de luifel een rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood en vorktracering. De rondboogvormige omlijsting van het bovenlicht heeft grote gestucte consoles. Een muizentandlijst en een gestucte geprofileerde lijst sluiten de entreepartij boven de eerste bouwlaag af. Aan de noordelijke zijgevel is een driezijdige erker over twee verdiepingen. Aan de achterzijde een uitbouw zonder verdieping. Het interieur is grotendeels gemoderniseerd, maar bevat nog een originele schouw. Waardering Villa van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de toegepaste Chaletstijl - vanwege de gaafheid van de geveldetailleringen - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur - als element van de bebouwingsgeschiedenis van het gebied (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512059
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa Mary
5
Recensie door: ()
Prachtig huis waarin ik als kind jaren heb mogen wonen. Jammer dat het nu geen woonhuis meer is, want het was een voorrecht te mogen opgroeien in een huis waarin zoveel bewaard is gebleven van de 1ste bewoners: Prachtig plafond, schouw, marmeren trappenhuis, gebrandschilderde ramen, een souterrain....etc. Door dit huis ben ik mij verbonden gaan voelen met het verleden en ben ik geschiedenis gaan studeren.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Mary in Kampen

Stedelijk Lyceum Voorm. Stedelijk Lyceum

Engelenbergplantsoen 5
Kampen
Inleiding Schoolgebouw, in 1882 als HBS en Gymnasium gebouwd. De school, met aan de Neo-Renaissance ontleende elementen, staat geheel vrij,..

Burghout Villa "Burghout"

Lyceumstraat 2
Kampen
Inleiding De VILLA "Burghout" dateert van ongeveer 1910 en is gebouwd in een bouwtrant met elementen van de UM 1800 stijl. De villa staat o..

Huis met de Dolfijnen

Graafschap 28
Kampen
Hoekhuis met in jaartalstenen 1663 gedateerd en door een driehoekig fronton bekroonde pilastergevel. Natuurstenen sierdelen in de vorm van d..

Pand met eenvoudige aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel en mansardekap met dakkapel

De la Sablonierekade 6
Kampen
Pand met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. Mansardekap met dakkapel. XIXd.

Pand met eenvoudige aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel en mansardekap met dakkapel

De la Sablonierekade 7
Kampen
PAND met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. Mansardekap met dakkapel. XIXd.

Kaart & Routeplanner