Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stedelijk Lyceum Voorm. Stedelijk Lyceum in Kampen

Gebouw

Engelenbergplantsoen 5
8266AB Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Stedelijk Lyceum Voorm. Stedelijk Lyceum

Inleiding Schoolgebouw, in 1882 als HBS en Gymnasium gebouwd. De school, met aan de Neo-Renaissance ontleende elementen, staat geheel vrij, aan het Engelenbergplantsoen, tegenover het voormalige stadsziekenhuis de Engelenbergstichting. De hoofdingang is vernieuwd. Een aanbouw onder lessenaarsdak aan de achterzijde valt wegens te geringe ouderdom en gebrek aan monumentale waarden buiten de bescherming. In het interieur is de oorspronkelijke centrale bordestrap in ongeveer 1960 vervangen door een trap in moderne vormgeving, die de hoofdstructuur van het gebouw niet aantast. Omschrijving Schoolgebouw op U-vormig plattegrond in drie bouwlagen,onder met Hollandse pannen belegde schilddaken, waarin enkele dakkapellen met vleugelstukken onder fronton.De in bruine baksteen gemetselde gevels rusten op een hardstenen plint en worden afgesloten door een gepleisterde daklijst; cordonlijsten markeren de verdiepingen. De gevels worden regelmatig geleed door lisenen met zandstenen basement en kapitelen, waartussen verticale vensters met roedenverdeling; op de parterre vensters met een halfrond bovenlicht onder zandstenen rondboog, op de verdiepingen rechtgesloten vensters. De tweede verdieping wordt afgesloten door een rondboogfries met mythologische figuren in de boogtrommels. In de oostgevel met hoekrisalieten bevindt zich de entreepartij in de centrale travee. De ingang ligt in een brede portiek met drie rondbogen op bakstenen pijlers met hardstenen basement. De bogen hebben eenzelfde zandstenen omlijsting als de eerder genoemde vensters. De achtergevel heeft een soberder detaillering; cordonlijsten op consoles scheiden de verdiepingen; de vensters zijn als in de overige gevels. Een hoog opgemetselde middenpartij ritmeert de gevel en bevat op de begane grond een tweede ingang, die toegang geeft tot het trappenhuis. De eindgevels van de noord- en zuidgevel hebben blinde vensters. Waardering Het schoolgebouw is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de hoge kwaliteit van het architectonisch ontwerp - vanwege de toegepaste bouwstijl met aan de Neo-Renaissance ontleende elementen - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de typologie van een negentiende eeuws schoolgebouw - vanwege de sterk beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512058
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stedelijk Lyceum Voorm. Stedelijk Lyceum in Kampen

Villa Mary

IJsseldijk 1
Kampen
Inleiding Vrijstaande VILLA in 1892 in Chaletstijl gebouwd, in opdracht van J. van Hasselt.De naam "Villa Mary" verwijst naar de naam van d..

Burghout Villa "Burghout"

Lyceumstraat 2
Kampen
Inleiding De VILLA "Burghout" dateert van ongeveer 1910 en is gebouwd in een bouwtrant met elementen van de UM 1800 stijl. De villa staat o..

Voormalig Stadsziekenhuis Kampen

Engelenbergplantsoen 7
Kampen
Inleiding Het ZIEKENHUIS 'Stichting Engelenberg' is in 1911-1916 gebouwd naar ontwerp van W. Kromhout (1864-1940) in opdracht van de gemee..

Huis met de Dolfijnen

Graafschap 28
Kampen
Hoekhuis met in jaartalstenen 1663 gedateerd en door een driehoekig fronton bekroonde pilastergevel. Natuurstenen sierdelen in de vorm van d..

Pand met eenvoudige aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel en mansardekap met dakkapel

De la Sablonierekade 6
Kampen
Pand met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. Mansardekap met dakkapel. XIXd.

Kaart & Routeplanner