Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen

Kerkelijk Gebouw

Broederweg 34
8261GT Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1911-'12 1912 1911-'12
Architect: Tj. Kuipers Kuipers 1912 Tj. Kuipers


Beschrijving van Nederlands Gereformeerde Kerk

Inleiding Gereformeerde KERK naar ontwerp van Tjeerd Kuipers in 1911-/1912 in Berlagiaanse-stijl gebouwd. De architect Tjeerd Kuipers liet zich zeer inspireren door H.P. Berlage zoals te zien is aan de vlakke muurbehandeling, rondboogvenstersramen en natuurstenen elementen. Kuipers was de meest productieve kerkontwerper vooral voor gereformeerde kerken voor de periode 1850-1940. De kerk is gesitueerd op de hoek van twee straten aan de rand van het oude centrum. Omschrijving Kerkgebouw in de vorm van een Grieks kruis opgetrokken in schoon metselwerk onder met grijze muldenpannen gedekte zadeldaken. Voorgevel (O) met een middenrisaliet dat een driebeukige kerk suggereert. Hetsaliet wordt afgesloten door hoeklisenen met natuurstenen afdekplaten en is voorzien van een waterlijst. Centraal geplaatste entree onder een rondboog met archivolten. De houten deuren ijzerbe-slag staan onder een natuurstenen kalf met daarboven een vertikaal geleed, rondboogvormig bovenlicht. Boven de entree drie hoge rondboogvormig vensters met glas-in-lood. In de top een klein rondboogvormig venster. De zijgevels van het risaliet bevatten deuren onder segmentbogen met zandstenen aanzetstenen. In de terugliggende delen van de voorgevel staan kleine rondboogvormige vensters. Zijgevel (Z) bestaande uit links een risalerend geveldeel (de eindgevel van een transeptarm) en een terugliggend geveldeel rechts met een vierzijdige kapel. In het terugliggenede geveldeel en de kapel meerdere rondboogvensters. In het risaliet een entree onder rondboog, daarboven een zeer groot rondboogvormig venster met glas-in-loodgeplaatst is. Ook de noordelijke transeptarm bevat een dergelijk rondboogvormig venster. In de achtergevel diverse kleine rondboogvormige vensters. Vrij sober INTERIEUR met balkons, steunend op natuurstenen zuilen met corintische kapitelen en galerijen. Beschoten plafond met plafondbalken steunend op korbelen. Oorpronkelijke preekstoel bestaande uit een marmeren voet met houten opbouw. Waardering: Kerk van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als uitdrukking van het gereformeerde leven in Kampen - als kenmerkend voorbeeld van een gereformeerde kerk uit het oeuvre van Tj. Kuipers - vanwege de Berlagiaanse bouwstijl - vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur - vanwege de beeldbepalende functie (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512055
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen

Broederpoort

Broederweg 36
Kampen
Broederpoort. Een in 1465 gebouwd en in 1615 door Thomas Berendsz in sierlijke renaissancevormen verbouwd bakstenen bouwwerk met natuurstene..

Pand met gepleisterde gevel onder gemeensch. zadeldak met de nrs. 146 en 150

Groenestraat 148
Kampen
Pand met gepleisterde gevel, waarschijnlijk 17e eeuw. Onder een zadeldak met nr 146 en 150.

Doopsgezinde kerk (voorm. kapel Cellezustersconvent)

Broederweg 10
Kampen
Doopsgezinde Kerk. Eenbeukige kerk, welke oorspronkelijk behoorde tot het Cellezustersconvent en dateert uit eind XV. In 1823 werd de kerk e..

Pand met gepleisterde gevel onder gemeensch. zadeldak met de nrs. 146 en 148

Groenestraat 150
Kampen
Pand met gepleisterde gevel, waarschijnlijk 17e eeuw. Onder een zadeldak met nr 146 en 148.

Pand met gepleisterde gevel onder gootlijst onder gemeensch. zadeldak met de nrs. 148 en 150

Groenestraat 146
Kampen
Pand onder zadeldak. Waarschijnlijk 19e eeuw. Gepleisterde gevel onder gootlijst. Vormt een geheel met nr 148-150.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen

Foto's (3)