Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Burghout Villa "Burghout" in Kampen

Woonhuis

Lyceumstraat 2
8266AA Kampen
Overijssel

Bouwjaar: rond 1910 1910 rond 1910


Beschrijving van Burghout Villa "Burghout"

Inleiding De VILLA "Burghout" dateert van ongeveer 1910 en is gebouwd in een bouwtrant met elementen van de UM 1800 stijl. De villa staat op een beeldbepalende positie aan een open ruimte in de Lyceumstraat, in de nabijheid van het voormalige Gymnasium. Bijzonder is tevens dat de tuin links naast het huis is gelegen. Het hekwerk hier is niet oorspronkelij; een aanbouw onder plat dak is sterk gewijzigd en valt buiten de bescherming. Het pand is lange tijd in gebruik geweest bij de Genie, het huidige interieur is gereconstrueerd. Omschrijving Pand op rechthoekig grondplan opgetrokken in machinale baksteen, onder een concaaf gewelfd, uitkragend schilddak met oranje geglazuurde pannen; pirons op de nokhoeken; hoge gemetselde schoorstenen in de zijschilden. Centraal in het voorste dakschild een opgemetselde dakkapel met gewelfde, uitkragende kroonlijst rond een meerruits segmentboogvormig venster. De gevels worden horizontaal geleed door dubbele banden in witte verblendsteen; direct onder de dakgoot muurankers. H-vensters op de eerste bouwlaag en dubbele vensters met luiken op de tweede laag, met glas-in-lood in de bovenlichten. Centraal in de voorgevel de entree in een korfboogvormige portiek, met natuurstenen geprofileerde omlijsting. Geverniste houten voordeur met bovenlicht met glas-in-lood; dito venster. Hardstenen bordes. Links (Z) in de gevel een licht gebogen erker, met daarop de borstwering van een loggia. De zijgevels zijn gepleisterd en bevatten enkele vensters. Waardering Villa "Burghout" is van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de toegepaste bouwstijl - vanwege de hoge kwaliteit van de gevelcompositie - vanwege de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512054
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Burghout Villa "Burghout" in Kampen

Villa Mary

IJsseldijk 1
Kampen
Inleiding Vrijstaande VILLA in 1892 in Chaletstijl gebouwd, in opdracht van J. van Hasselt.De naam "Villa Mary" verwijst naar de naam van d..

Stedelijk Lyceum Voorm. Stedelijk Lyceum

Engelenbergplantsoen 5
Kampen
Inleiding Schoolgebouw, in 1882 als HBS en Gymnasium gebouwd. De school, met aan de Neo-Renaissance ontleende elementen, staat geheel vrij,..

Huis met de Dolfijnen

Graafschap 28
Kampen
Hoekhuis met in jaartalstenen 1663 gedateerd en door een driehoekig fronton bekroonde pilastergevel. Natuurstenen sierdelen in de vorm van d..

Pand met eenvoudige aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel en mansardekap met dakkapel

De la Sablonierekade 6
Kampen
Pand met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. Mansardekap met dakkapel. XIXd.

Pand met eenvoudige aan weerszijden door gepleisterde lisenen begrensde lijstgevel en mansardekap met dakkapel

De la Sablonierekade 7
Kampen
PAND met eenvoudige lijstgevel; het gevelvlak aan weerszijden begrensd door gepleisterde lisenen. Mansardekap met dakkapel. XIXd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)