Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Kampen

Woonhuis

Vloeddijk 63
8261GD Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl

Inleiding DUBBEL WOONHUIS in 1902 in Art Nouveau-stijl gebouwd. Het huis staat aan de vroegere stadsgracht net buiten de oude binnenstad. Omschrijving Drie bouwlagen tellend woonhuis, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het pand bestaat uit twee delen: het linkerdeel onder een schilddak met tuile du Nordpannen en piron, het rechterdeel onder plat dak en met een gemetselde borstwering als gevelafsluiting. De gevel is vertikaal geleed door hoeklisenen en een liseen tussen beide delen die eindigen in fialen. Boven de muuropeningen decoraties in gele baksteen; banden van hetzelfde materiaal. In het rechterdeel op de begane grond de entree in een portiek onder een hoefijzerboog met smeedijzeren decoraties. De entree bestaat uit twee deuren met traliewerk voor de hartvormige vensterpartijen. Op de eerste en tweede verdieping steeds twee smalle vensters. Tussen beide verdiepingen een tegeltableau met de afbeelding van rijstpluksters en "1902". Boven de vensters op de tweede verdieping een afdakje steunend op korbelen en gedekt met rode tuile du Nordpannen. Het linkerdeel heeft op de begane grond twee vensters met rondboogvormige bovenlichten met daarin ruitvormig verdeeld glas-in-lood. Op de eerste verdieping twee rechtgesloten vensters. Daarboven een smal tegeltableau met bloemmotief. Op de tweede verdieping een loggia achter een hoefijzerboog en een gemetselde balustrade, aan weerszijden daarvan een klein venster. Onder de daklijst op klossen bevindt zich een boogfries. Waardering: Dubbel woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de toegepaste bouwstijl in een uitgewogen architectonisch ontwerp - vanwege de fraaie detaillering in Art Nouveau-stijl - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512050
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Kampen

Bepleisterd pand onder fors aan de straatzijde afgewolfd zadeldak

Vloeddijk 60
Kampen
Pand onder fors, aan de straatzijde afgewolfd zadeldak, voorzien van een XIXc bepleistering.

Deftig herenhuis met kroonlijst met consoles en balustrade onder dwars zadeldak tussen puntgevels

Vloeddijk 69
Kampen
Deftig herenhuis onder zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat. Gepleisterde gevel onder kroonlijst met gesneden consoles, bekr..

Hoekpand met gepleisterde rechte gevel en dakkapel

Burgwal 55
Kampen
Hoekpand met gepleisterde rechte gevel; dakkapel. XIX b/c.

Verpleegtehuis Myosotis.

Burgwal 57
Kampen
Pand onder dwars schilddak. Gepleisterde lijstgevel. Eenvoudige voordeuromlijsting. XIX A.

Woonhuis in eclectische stijl

Vloeddijk 70
Kampen
Inleiding WOONHUIS uit circa 1890 in Eclectische stijl gebouwd. Het huis staat aan de vroegere stadsgracht net buiten de oude binnenstad. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis in Art Nouveau-stijl in Kampen

Foto's (2)