Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijmetselaarsloge "Le Profond Silence" in Kampen

Gebouw

Boven Nieuwstraat 36
8261HD Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1882
Architect: F.C. Koch Koch FC 1882 F.C. Koch


Beschrijving van Vrijmetselaarsloge "Le Profond Silence"

Inleiding In opdracht van de vrijmetselaarsloge van Kampen werd "Le profond Silence" in 1882 naar ontwerpen van stadsarchitect F.C. Koch als LOGE in een gematigde Eclectische stijl gebouwd. Het pand is onderdeel van een gesloten gevelwand en ligt in het centrum van Kampen. Omschrijving Herenhuis, vanaf een hardstenen plint over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De voorgevel heeft twee vensters en een deur met bovenlicht onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. Ter hoogte van onder-, wissel- en bovendorpel een doorlopende gepleisterde sierlijst. Tussen de verdiepingen een gepleisterd kader met de naam van de loge. De verdieping is voorzien van drie vensters met bovenlicht onder segmentbogen gedecoreerd met aanzet- en sluitstenen. Tussen wissel- en bovendorpel een gepleisterde sierlijst. De gevel wordt beƫindigd door een kroonlijst. Het interieur heeft de originele indeling en de oorspronkelijke tempel. Deze ruimte heeft wanden die versierd zijn met gestucte, gecanneleerde pilasters met fantasiekapitelen en een tongewelf. Waardering Loge van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als oorspronkelijke en nog steeds in functie zijnde vrijmetselaarsloge - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de hoge mate van gaafheid van het interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512047
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijmetselaarsloge "Le Profond Silence" in Kampen

Hoekpand met gepleisterde gevels en restant van trapgevel aan achterzijde (voorzijde: Geerstraat 24)

Boven Nieuwstraat 27
Kampen
Onderdeel van het hoekpand, waarvan de voorzijde nummert in de Geerstraat, nr 24, 16e-17e eeuws hoekpand met gepleisterde gevels; restant va..

Hoekpand met gepleisterde gevels en muurankers (een geheel vormend met Boven Nieuwstraat 27)

Geerstraat 24
Kampen
Pand dat een geheel vormt met Boven Nieuwstraat 27. 16e-17e eeuws hoekpand met gepleisterde gevels: voorgevel met 19e eeuwse kroonlijst. Muu..

Huis met door toppilaster op kraagsteen bekroonde trapgevel en jongere winkelpui

Geerstraat 34
Kampen
Huis met door toppilaster op kraagsteen bekroonde trapgevel. De treden gedekt met geprofileerde natuurstenen platen. De vensters van de verd..

Proveniershuizen van de Verenigde Gast- en Proveniershuizen (dakkapellen)

Burgwal 48
Kampen
Proveniershuis. Op het binnenterrein van 'Huize Margaretha', een langgerekte moderne vleugel onder dwars zadeldak, waarbij voor een vijftal ..

Huis met door toppilaster op kraagsteentje bekroonde puntgevel

Geerstraat 31
Kampen
Huis met puntgevel, bekroond door toppilaster op kraagsteentje; de hoeken gedekt door geprofileerde natuurstenen platen. Vlechtingen. Acht- ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijmetselaarsloge "Le Profond Silence" in Kampen