Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bioscoop "City" in Kampen

Gebouw

Boven Nieuwstraat 115
8261HC Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1940

(1 recensie)

Beschrijving van Bioscoop "City"

Inleiding BIOSCOOP City, in opdracht van de heer Uitenbroek in 1940 gebouwd. Door de Zakelijk Expressionistische bouwstijl vormt het pand een opvallende verschijning in de gevelwand. Het interieur is geheel in de oorspronkelijke staat bewaard Omschrijving Rechthoekig pand onder plat dak, opgetrokken in rode machinale baksteen. De symmetrische voorgevel heeft links en rechts zeer ondiepe risalieten. Centraal geplaatste terugliggende entree onder een luifel. Boven de entree groot, licht hellend aankondigingsbord met daarboven drie smalle vensters met twee natuurstenen blokken, daarboven tegen de gevel de naam "City". Het middelste geveldeel is hoger en bevat in de daklijst vier natuurstenen blokken. Aan weerszijden van de entree horizontale drieruits vitrines. Daarboven aan iedere zijde drie kleine vierkante vensters tussen lisenen op hardstenen klossen. De lisenenlopen door boven de vensters en eindigen in hardstenen blokken met daartussen drie keperboogvormige vensters. In de bovenste gevelvlakken een vlaggenstok en een klein venster. Bijzonder gaaf ongewijzigd, interieur met onder andere een hangend betonnen balkon, houten lambrizeringen, beschilderde wanden en plafond en de oorspronkelijke stoelen. Waardering Bioscoop van algemeen cultuur en architectuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een vooroorlogse bioscoop. - vanwege de Zakelijk Expressionistische stijl waarin het pand is vormgegeven - vanwege de gaafheid van het exterieur - vanwege het bijzonder gave en uiterst zeldzame interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512046
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Bioscoop "City"
1
Recensie door: ()
de bioscoop is gebouwd in opdracht van (en de eerste steen is gelegd op 8-6-1940 door) mej. P Deutekom
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bioscoop "City" in Kampen

Huis met lijstgevel, omlijste voordeur met bovenlicht en dakkapel

Boven Nieuwstraat 121
Kampen
Huis met lijstgevel. Voordeuromlijsting met bovenlicht; natuurstenen stoep met stoeptrede en smeedijzeren hek. Dakkapel, muurankers, strekke..

Hoekhuis met door rollaag afgedekte topgevel en met geprofileerde natuurstenen dekplaten

Boven Nieuwstraat 108
Kampen
Hoekhuis met door rollaag afgedekte topgevel en met geprofileerde natuurstenen dekplaten. Strekken. Gevelsteen met door helm gekroond allian..

Pand met door driehoekig fronton bekroonde klokgevel

Boven Nieuwstraat 120
Kampen
Pand met door driehoekig fronton bekroonde klokgevel; in jaartalsteen gedateerd 1829.

Huis gedekt door een dwars schilddak met hoekschoorstenen

Hofstraat 126
Kampen
Huis gedekt door een dwars schilddak met hoekschoorstenen. Het rechthoekige gevelvlak wordt afgesloten door een kroonlijst in Lodewijk XVI t..

Pand met lijstgevel en natuurstenen Jugenstil-winkelpui

Broederstraat 21
Kampen
Pand met 19e eeuwse lijstgevel. Gave natuurstenen Jugendstil winkelpui.

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven