Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige school (deel van Stadsgehoorzaal) in Kampen

Gebouw

Nieuwe Markt 7
8261BR Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Voormalige school (deel van Stadsgehoorzaal)

Omschrijving Voormalige school, opgetrokken over twee bouwlagen vanaf een natuurstenen plint in rode baksteen, onder een afgeknot, met leien gedekt schilddak. De gevel wordt gesierd door een natuurstenen cordonlijst, natuurstenen banden tussen de wisseldorpels en muurankers. Onder de uitkragende gootlijst een natuurstenen band en een fries van siermetselwerk. De zesruits vensters zijn op de begane grond onder een korfboog geplaatst met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en een versierde boogtrommel. Op de verdieping zijn de vensters voorzien van met natuurstenen blokken versierde segmentbogen. De langgerekte gevel bevat twee hoekrisalieten met daartussen, in het terugliggende deel, het ingangsrisaliet. De beide hoekrisalieten hebben op de begane grond en de verdieping drie vensters, en in het dakschild een dakkapel. De entree is geplaatst binnen een lijst met een hoofdgestel onder een rondboog met schelpmotief. Daarboven een venster. Aan weerszijden van de ingang op de begane grond en de verdieping twee dubbele vensters. Waardering Voormalige school van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als onderdeel van de stadsgehoorzaal - vanwege de hoge mate van gaafheid van de voorgevel - vanwege de toegepaste eclectische bouwstijl - als belangrijk stedenbouwkundig element van de Nieuwe Markt (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512044
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige school (deel van Stadsgehoorzaal) in Kampen

Muziekpaviljoen

Nieuwe Markt Nieuwe Markt Nieuwe Markt
Kampen
Inleiding MUZIEKKOEPEL in 1872 gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitekt N. Plomp. De muziekkoepel is gebouwd ter ere van het 300 jari..

Stadsgehoorzaal

Burgwal 84
Kampen
Omschrijving Langgerekt bouwvolume over een en twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint onder een s..

Voormalige Latijnse School

Buiten Nieuwstraat 4
Kampen
Voormalig Latijnse School. In huidige toestand fors onderkelderd hoekpand onder hoge schildkap en met gepleisterde lijstgevels. Aan de small..

Rechterdeel van pand met gepleisterde lijstgevel onder dwars schilddak

Nieuwe Markt 14
Kampen
Rechter gedeelte van een pand met gepleisterde lijstgevel onder dwars schilddak. XVII-XIX.

Linkerdeel van pand met gepleisterde lijstgevel onder dwars schilddak en erker op de verdieping

Nieuwe Markt 16
Kampen
Linker gedeelte van een pand met gepleisterde lijstgevel onder dwars schilddak. Erker op de verdieping. XVII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige school (deel van Stadsgehoorzaal) in Kampen

Foto's (2)