Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsgehoorzaal in Kampen

Gebouw

Burgwal 84
8261ES Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1891
Architect: K. de Vidal de Saint Germain Vidal 1891 K. de Vidal de Saint Germain


Beschrijving van Stadsgehoorzaal

Omschrijving Langgerekt bouwvolume over een en twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint onder een samengesteld schilddak gedekt met rode Hollandse pannen;in het zuidelijke en westelijke dakschild een grote dakkapel met dubbele rondboogvormige vensters onder plat dak en flankerend vier kleine ronde omlijste dakkapellen. Symmetrisch opgebouwde voorgevel gesierd met gepleisterde banden. Centraal geplaatst twee verdiepingen tellend ingangsrisaliet dat beëindigd wordt door een fronton met sgraffitodecoratie in het timpaan. Op de begane grond gepleisterde hoeklisenen met schijnvoegen. Dubbele en enkele deuren met rondboogvormige bovenlichten binnen geprofileerde stuclijst. Links en rechts boven de deuren cartouches. Mezzanino met vensters. Verdieping met drie vensters onder rondbogen in geprofileerde gestucte lijst met hoofdgestel. Links van het risaliet twee traveeën, rechts ervan een travee, beide op dezelfde wijze vormgegeven: gemarkeerd door dubbele lisenen met fantasiekapiteel; in elke travee twee vensters met stuclijst en hoofdgestel; attiek op uitkragende daklijst op klossen met cartouches op de hoeken en tussen de traveeën van het linker geveldeel. De linker zijgevel is vormgegeven als een travee van de voorgevel. De deels gerenoveerde CONCERTZAAL bevat onder andere een hangend balkon en een cassetteplafond. Waardering Gehoorzaal van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als hoofdonderdeel van het complex - als uiting van het culturele leven in Kampen rond 1900 - vanwege de typologie met de kenmerkende Neo-Classicistische bouwstijl - als ontwerp van Vidal de St. Germain - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de concertzaal (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512043
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadsgehoorzaal
Voorzijde
Voorzijde
Locatie Burgwal 84, Kampen
Opening 1891
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 512043
Architect Vidal de St. Germain
Eigenaar Gemeente Kampen
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Stadsgehoorzaal is een stadsschouwburg in de Nederlandse plaats Kampen en het belangrijkste toneelpodium van de stad. Het gebouw aan de Burgwal, stadsgracht de Burgel en Nieuwe Markt werd geopend voor het publiek in 1891 en is ontworpen door architect Vidal de St. Germain.

Exposities

In de theatergangen van de Stadsgehoorzaal hangen steeds wisselende exposities die tijdens de openingstijden en op voorstellingsavonden zijn te bezichtigen.

Trouwlocatie

De Stadsgehoorzaal is een van de door de gemeente Kampen aangewezen trouwlocaties.


Monumenten in de buurt van Stadsgehoorzaal in Kampen

Voormalige school (deel van Stadsgehoorzaal)

Nieuwe Markt 7
Kampen
Omschrijving Voormalige school, opgetrokken over twee bouwlagen vanaf een natuurstenen plint in rode baksteen, onder een afgeknot, met leie..

Muziekpaviljoen

Nieuwe Markt Nieuwe Markt Nieuwe Markt
Kampen
Inleiding MUZIEKKOEPEL in 1872 gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitekt N. Plomp. De muziekkoepel is gebouwd ter ere van het 300 jari..

Broederkerk

Broederstraat 16
Kampen
Broederkerk. Een langgerekte hallenkerk bestaande uit twee even lange, even hoge en op gelijke wijze gesloten beuken; hoofdzakelijk XVd tot ..

Pand met lijstgevel

Vloeddijk 104
Kampen
Pand met lijstgevel. XIX.

Pand met gepleisterde lijstgevel en dakkapel

Vloeddijk 103
Kampen
Pand met gepleisterde lijstgevel; dakkapel. XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven