Stadsgehoorzaal in Kampen

Burgwal 84

Architect: K. de Vidal de Saint Germain Vidal 1891 K. de Vidal de Saint Germain

Beschrijving van Stadsgehoorzaal

Omschrijving Langgerekt bouwvolume over een en twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen op een gepleisterde plint onder een samengesteld schilddak gedekt met rode Hollandse pannen;in het zuidelijke en westelijke dakschild een grote dakkapel met dubbele rondboogvormige vensters onder plat dak en flankerend vier kleine ronde omlijste dakkapellen. Symmetrisch opgebouwde voorgevel gesierd met gepleisterde banden. Centraal geplaatst twee verdiepingen tellend ingangsrisaliet dat beëindigd wordt door een fronton met sgraffitodecoratie in het timpaan. Op de begane grond gepleisterde hoeklisenen met schijnvoegen. Dubbele en enkele deuren met rondboogvormige bovenlichten binnen geprofileerde stuclijst. Links en rechts boven de deuren cartouches. Mezzanino met vensters. Verdieping met drie vensters onder rondbogen in geprofileerde gestucte lijst met hoofdgestel. Links van het risaliet twee traveeën, rechts ervan een travee, beide op dezelfde wijze vormgegeven: gemarkeerd door dubbele lisenen met fantasiekapiteel; in elke travee twee vensters met stuclijst en hoofdgestel; attiek op uitkragende daklijst op klossen met cartouches op de hoeken en tussen de traveeën van het linker geveldeel. De linker zijgevel is vormgegeven als een travee van de voorgevel. De deels gerenoveerde CONCERTZAAL bevat onder andere een hangend balkon en een cassetteplafond. Waardering Gehoorzaal van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als hoofdonderdeel van het complex - als uiting van het culturele leven in Kampen rond 1900 - vanwege de typologie met de kenmerkende Neo-Classicistische bouwstijl - als ontwerp van Vidal de St. Germain - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de concertzaal (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)