Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechthoekig pand van twee bouwlagen met detaillering in Art Nouveau-stijl in Kampen

Woonhuis

Oudestraat 148
8261CZ Kampen
Overijssel

Bouwjaar: 1900-'01 1901 1900-'01
Architect: G.B. Broekema Broekema 1901 G.B. Broekema


Beschrijving van Rechthoekig pand van twee bouwlagen met detaillering in Art Nouveau-stijl

Omschrijving Rechthoekig pand opgetrokken in deels gepleisterde rode machinale baksteen op een natuurstenen plint. Afgeknot schilddak gedekt met bouletpannen en een uitkragende gootlijst op klossen. Het twee bouwlagen tellende pand heeft een hoger torenvormig bouwdeel onder een tentdak op de straathoek. De vensters hebben glas-in-lood bovenlichten met florale motieven. De overhoeks geplaatste entree bestaat uit twee deuren met houtsnijwerk en ijzerbeslag onder rondboogvormige bovenlichten met glas-in-lood. Tussen de beide deuren een liseen met bewerkt natuurstenen kapiteel. Aan de Oudestraat een etalageruit en daarnaast een smaller venster. Tussen beide verdiepingen bevinden zich smalle met bakstenen omlijste tegeltableaus met de tekst "brood", "hofleverancier" en "banket". Op de verdieping aan de Oudestraat een venster binnen een deels blinde, gepleisterde hoefijzerboog. Daarboven een gemetseld segmentboogfries. Het linker geveldeel wordt beƫindigd door een tuitgevel met natuurstenen afdekplaten en heeft een venster onder een gemetselde segmentboog. Daarboven een klein luik boven een natuurstenen waterspuwer. Het torenvormige hoekdeel van het pand heeft vensters onder segmentbogen op de verdieping, daarboven vensters met segmentboogvormige meerruits bovenlichten; onder de dakaanzet een segmentboogfries; aan de Gasthuisstraat een smeedijzeren balkon op hardstenen consoles. De gevel aan de Gasthuistraat heeft verder op de begane grond een etalageruit onder een rondboog en twee vensters onder een natuurstenen keperboog. Tussen de bovenlichten van de vensters en deuren lisenen met bewerkte hardstenen consoles en kapitelen. Tussen beide verdiepingenbevindt zich een smal met bakstenen omlijst tegeltableau met de tekst "mach.-broodbakkerij". Waardering Woonhuis en winkel van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als hoofdonderdeel van het complex - vanwege de rijke detaillering in Art Nouveau-stijl - vanwege de typologie van het woon-winkelpand - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512040
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rechthoekig pand van twee bouwlagen met detaillering in Art Nouveau-stijl in Kampen

Voormalige bakkerij

Gasthuisstraat 1A
Kampen
Omschrijving Rechthoekig, drie bouwlagen tellend pand opgetrokken in rode machinale baksteen onder een schilddak, gedekt met bouletpannen. ..

Nieuwe Toren

Oudestraat 146
Kampen
Nieuwe Toren. De toren werd gebouwd tussen 1648 en 1664 en bestaat uit een onderbouw op vierkante grondslag en een achtzijdig bovendeel met ..

Pand met lijstgevel en jongere winkelpui

Oudestraat 144
Kampen
Vermoedelijk 17e eeuw pand met 18e-19e eeuwse lijstgevel. Moderne winkelpui.

Huis met winkelpui in gewijzigde klokgevel bekroond door houten geprofileerd lijstje

Oudestraat 152
Kampen
Huis met klokgevel, die sporen vertoont van wijzigingen en bekroond wordt door een houten geprofileerd lijstje. Geprofileerde natuurstenen p..

Het Gotische Huis (Stedelijk Museum)

Oudestraat 158
Kampen
Laatgotisch pand onder zadeldak tussen trapgevels. Grote kruisvensters beslaan op de begane grond en de beide verdiepingen vrijwel de gehele..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rechthoekig pand van twee bouwlagen met detaillering in Art Nouveau-stijl in Kampen

Foto's (3)