Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkmagazijn in IJsselstein

Gebouw

Lekdijk ongenummerd
3400AA IJsselstein
Utrecht

Bouwjaar: rond 1860


Beschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding Het dijkMAGAZIJN aan de Lekdijk te IJsselstein is vermoedelijk rond 1860 gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het magazijn bevindt aan het begin van de IJsseldam en diende voor de opslag van zandzakken, kruiwagens en schoppen die in geval van een dijkdoorbraak gebruikt werden. Een soortgelijk magazijn bevindt zich in de gemeente Lopik, eveneens aan de Lekdijk. Omschrijving Vrijstaand dijkmagazijn bestaat uit één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met Tuile du Nord-pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn in grauwe baksteen opgetrokken en voorzien van staafankers. In de voorgevel (zuidoost) bevindt zich in de middenas een dubbele deur onder een gedrukte korfboogvormige ontlastingsboog. In de korte zijgevel is een rooster gezet met horizontale tochtlatten onder een strek. De achtergevel is blind. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een dijkmagazijn uit omstreeks 1860, dat tevens waterstaatkundig van belang is als onderdeel uit de geschiedenis van de waterbeheersing. Ook heeft het ensemblewaarde vanwege de vrije en beeldbepalende ligging aan de Lekdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512035
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dijkmagazijn in IJsselstein

Boerderij uit de 17e eeuw

Lopikerweg Oost 197
Lopikerkapel (Gemeente Lopik)
Boerderij uit de 17e eeuw. Dwarshuis. Dak opzij eindigend in topgevel. Fraai gesmede diefijzers voor een venster.

Hofpoort

Hofpoort einde Hofplein
Vianen
HOFPOORT. Aan het einde van het Hofplein, in het n.w.der stad het overblijfsel van een poort van het kasteel "Batenstein". Bakstenen poort i..

Nozema

Biezendijk 3
Lopikerkapel (Gemeente Lopik)
Inleiding Het ZENDSTATION is gebouwd in 1935 in opdracht van de NOZEMA (Nederlandse Omroep Zender Maatschappij). Deze maatschappij was opge..

Huisje van alleen begane grond met gewitte gevel

Hofplein 36
Vianen
Huisje van alleen begane grond met gewitte gevel.

Gedeelte van het watervlak van de buitengracht

Ten noorden van Hofplein
Vianen
Een gedeelte van het watervlak van de buitengracht, gelegen aan de noordzijde van de stad.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dijkmagazijn in IJsselstein

Foto's (1)