Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw in Oldenzaal

Graf Begraafplaats

Hengelosestraat
7570AA Oldenzaal
Overijssel

Bouwjaar: 1922 (gedenksteen)
Architect: Karel Muller


Beschrijving van Poortgebouw

Inleiding POORTGEBOUW van de oorspronkelijk hervormde en nu algemene begraafplaats, ontworpen door architect Karel Muller. Omschrijving Het poortgebouw is opgetrokken in gele baksteen boven een uitgemetselde plint. Aan de voorzijde is de poort symmetrisch. De onderdoorgang bevindt zich in het midden in een risaliet, dat zich verjongt en boven de zijvleugels uitsteekt onder een schilddak met antracietgrijze tuile-du-Nord pannen. Boven de onderdoorgang is een zandstenen plaquette geplaatst met de inscriptie: "Gedenk de Dooden". Ongeveer een meter onder de dakrand een overstekende geprofileerde lijst. Aan weerszijden van het risaliet zijn in de rechtgesloten gevels twee grote rondboog spaarvelden gemetseld, met daarboven een geprofileerde lijst, die aan de linkerkant rondloopt. In de linker vleugel is een rechthoekige ruimte ondergebracht onder een plat dak met in de zij- en achtergevel twee twintigruits vensters. De rechtervleugel bestaat uit een blinde muur. In het portaal biedt een dubbele houten deur toegang tot de ruimte in de linker vleugel. Ook is er een gedenksteen aangebracht "ter nagedachtenis aan mevr. A.W.C. Gelderman geb. Ort overleden 26 januari 1922". Waardering Het poortgebouw is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als fraai voorbeeld van een poortgebouw bij een begraafplaats - vanwege de met eenvoudige middelen bereikte monumentaliteit - vanwege de plaats die het ontwerp als poortgebouw inneemt in het oeuvre van architect Karel Muller - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hengelosestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512033
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw in Oldenzaal

Israëlitische begraafplaats

Tussen de Lyceumstraat, de Sparstraat en de Carmelstraat
Oldenzaal
Inleiding De Israëlitische BEGRAAFPLAATS is begin 19e eeuw aangelegd en in 1929 ommuurd. De begraafplaats ligt tussen de Lyceumstraat, de ..

Antonius van Padua

Spoorstraat 2
Oldenzaal
Inleiding De rooms-katholieke neo-gotische basilicale kruisKERK, H. Antonius van Padua, is ontworpen door architect K.L. Croonen in opdrach..

Toren Sint-Plechelmusbasiliek

St. Plechelmusplein 4
Oldenzaal
Zware toren van de St.Plechelmuskerk aan de westzijde, uit het midden en de 2e helft van de 13e eeuw. Klokkenstoel met gelui van vijf klokke..

Sint-Plechelmusbasiliek

St. Plechelmusplein 4
Oldenzaal
St.Plechelmuskerk. Romaanse zandstenen kruisbasiliek uit de 2e helft der 12e eeuw, opgetrokken volgens het gebonden stelsel met volledige ov..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 9
Oldenzaal
Raadhuis. Het achterste, gepleisterde gedeelte uit de 16e eeuw; daarin een nagenoeg vierkante kelder overdekt met ribloze kruisgewelven op e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw in Oldenzaal