Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachtopzienerswoning in Oldenzaal

Woonhuis

Haerstraat 143
7573PA Oldenzaal
Overijssel

Bouwjaar: 1893
Architect: Karel Muller


Beschrijving van Jachtopzienerswoning

Inleiding JACHTOPZIENERSWONING, gelegen in de landschappelijke tuin van het voormalige (door L. Springer ontworpen) landgoed Kalheupink. De jachtopzienerswoning ligt aan de oostrand van het park en is naar ontwerp van Karel Muller in 1893 in Chaletstijl gebouwd. Omschrijving Eén bouwlaag tellende JACHTOPZIENERSWONING met een rechthoekige plattegrond. De gevels bestaan uit met rode baksteen ingevuld vakwerk. De haaks op elkaar geplaatste zadeldaken zijn met grijze romaanse pannen gedekt, aan de oost- en de zuidzijde zijn de dakschilden geknikt en verlengd. Het pand heeft aan de noord- en oostzijde een dakkapel onder een steekkapje. De vierruits vensters hebben een achtruits bovenlicht en zijn met luiken behangen. De noordelijke gevel heeft een entree in de hoog opgaande linker travee met beschoten geveltop. Links naast de entree een dubbel venster met daarboven een kleiner venster. De rechter travee heeft een driezijdige erker met vensters. De westelijke gevel loopt hoog op en heeft aan één zijde een verlengd dakschild. In deze gevel is een entree, een venster op de parterre en een venster op de verdieping onder het gevelbeschot geplaatst. De achtergevel bestaat uit twee traveeën waarvan de rechter hoger is. Dit geveldeel is voorzien van een entree, een klein venster en een venster onder het gevelbeschot. Het linker deel van de gevel heeft een dubbel tweeruits venster met luiken. De oostelijke gevel heeft een veranda met een houten balustrade onder een doorlopend dakschild dat steunt op houten standvinken. Achter de veranda zijn twee vensters en een dubbele glazen deur geplaatst. Waardering Jachtopzienerswoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de voor het oeuvre van Karel Muller kenmerkende chaletstijl - als gaaf exemplaar uit het oeuvre van Karel Muller - vanwege de markante situering op het landgoed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512032
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachtopzienerswoning in Oldenzaal

Landhuis "De Haer"

Haerstraat 125
Oldenzaal
Inleiding LANDHUIS "De Haer" is in 1881 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Gelderman. Het pand in sobere eclectische bouwstijl is ..

De Hulst: historische park- en tuinaanleg

Bentheimerstraat 87
Oldenzaal
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG bestaat uit open weiden en bosgedeelten met l..

Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl

Egheriaweg 1
de Lutte (Gemeente Losser)
Inleiding KOETSHUIS MET DIENSTWONING in chaletstijl dat omstreeks 1910 in opdracht van H.E. ten Cate bij het landhuis Egheria (1909) is geb..

Rechthoekig huis met zandstenen raam- en deuromlijstingen

Paradijsstraat 2
Oldenzaal
Rechthoekig huis met zandstenen raam- en deuromlijstingen. Boven de deur 1817. Voor het huis hardstenen stoeppalen met kettingen.

Verdiepingloos gebouwtje

Paradijsstraat 6
Oldenzaal
Verdiepingloos gebouwtje.

Kaart & Routeplanner

Route naar Jachtopzienerswoning in Oldenzaal

Foto's (1)