Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis "De Haer" in Oldenzaal

Kasteel Buitenplaats

Haerstraat 125
7573PA Oldenzaal
Overijssel

Bouwjaar: 1881
Architect: waarschijnlijk A. de Maaker


Beschrijving van Landhuis "De Haer"

Inleiding LANDHUIS "De Haer" is in 1881 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Gelderman. Het pand in sobere eclectische bouwstijl is in 1927 verbouwd, waarschijnlijk naar ontwerp van architect A. de Maaker, waarbij o.a. aan de achterzijde een deel is aangebouwd. In de zijgevel een monumentale natuurstenen entreepartij in Um 1800-stijl. Aan de voorgevel bevond zich oorspronkelijk een grote veranda met balkon. Het huis staat in een parkachtige tuin met hoge bomen en een vijver die in 1920-1921 is aangelegd naar ontwerp van de landschapsarchitect P.H. Wattez. De tuinaanleg zelf is voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving Groot onderkelderd pand op nagenoeg rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen. Het afgeknotte schilddak is gedekt met leien in Maasdekking. De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdig middenrisaliet met drie vensterassen die bekroond wordt door een meerzijdig afgeknot schilddak. Op de begane grond dubbele glasdeuren en op de verdieping openslaande vensters onder gedeelde bovenlichten. Boven de vensters gepleisterde zware rechtgesloten lijsten. In het dakschild boven de middelste venster-as een dakkapel met vleugelstukken. Voor de voorgevel een iets verhoogd terras met siervazen. In de vijf venster-assen tellende rechter zijgevel een zeer monumentale entreepartij (1927) met natuurstenen pilasters en balkon met balustrade op bewerkte zware consoles. Het bovenlicht van de getoogde dubbele glasdeur met kleine ruitjes is voorzien van radiale roedenverdeling. In de rechter vensteras een garagedeur. De T-vensters in de gevels zijn eveneens voorzien van een gepleisterde lijst als in de voorgevel. De oorspronkelijke indeling en detaillering van het interieur (1881 en 1927) is grotendeels nog intact: een lange centrale hal waaraan ter weerszijden de vertrekken liggen; een kinder- en terraskamer, de salon aan het einde van de hal, de keuken en provisiekast en een ontvangstkamertje. De salon en terraskamer met rijke betimmering, eenvoudige stucplafonds en oorspronkelijke deuren, de salon bovendien met schouw (1929); de hal met tochtportaal, tochtdeur onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling, stucplafonds en het oorspronkelijk trappenhuis. Waardering Landhuis uit 1881/1927 van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de gaafheid en de detaillering van het exterieur - de rijk uitgevoerde oorspronkelijke interieuronderdelen - de bijzondere samenhang tussen het huis en de tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512031
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Haer
Landhuis De Haer in Oldenzaal anno 2013
Landhuis De Haer in Oldenzaal anno 2013
Locatie Oldenzaal
Oorspr. functie landhuis
Huidig gebruik kantoor
Start bouw 1881
Verbouwing 1927
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512031
Architect J. Moll (ontwerp), A. de Maaker (verbouwing) en P.H. Wattez (tuin)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het landhuis De Haer is een monumentaal pand in de Overijsselse plaats Oldenzaal.

Beschrijving

De in eclectische stijl vormgegeven villa werd in 1881 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Christiaan Maurits Gelderman. Het landhuis De Haer is een ontwerp van de architect J. Moll. De verbouwing in 1927 is vermoedelijk, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uitgevoerd op basis van een ontwerp van de architect A. de Maaker. De gevel aan de straatzijde heeft in het midden een driezijdig middenrisaliet. Deze zijde van de gevel heeft op de begane grond glasdeuren naar het voor het huis gelegen terras. Ter weerszijden van de uitbouw bevinden zich op de verdieping grote vensterpartijen. Het risaliet zelf heeft eveneens op de verdieping zowel in het middendeel als in de beide zijdelen grote vensterpartijen. Het risaliet wordt bekroond door een schilddak met dakkapel. De entree bevindt zich aan de noordoostzijde van het huis.

De tuin is omstreeks de jaren 1920-1921 opnieuw aangelegd door de landschapsarchitect P.H. Wattez. In de parkachtige tuin bevindt zich aan de voorzijde een vijver in de vorm van een "Napoleonshoed".[1] Aan deze vijver staat een eendenhuisje in een oosterse stijl vormgegeven.

Het landhuis is erkend als rijksmonument vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als van het interieur, waarvan grote delen nog in authentieke staat zijn. Ook de samenhang tussen het gebouw en de tuin speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument. De oorspronkelijk bestemming is gewijzigd. Het pand doet dienst als kantoorgebouw.


Monumenten in de buurt van Landhuis "De Haer" in Oldenzaal

Rechthoekig huis met zandstenen raam- en deuromlijstingen

Paradijsstraat 2
Oldenzaal
Rechthoekig huis met zandstenen raam- en deuromlijstingen. Boven de deur 1817. Voor het huis hardstenen stoeppalen met kettingen.

Verdiepingsloos gebouwtje

Paradijsstraat 4
Oldenzaal
Verdiepingsloos gebouwtje.

Verdiepingloos gebouwtje

Paradijsstraat 6
Oldenzaal
Verdiepingloos gebouwtje.

Grote sociëteit

Marktstraat 15
Oldenzaal
Grote sociëteit. Gepleisterd verdiepingloos pand met zandstenen deuromlijsting XVIIId en gevelsteen voor J.W.Racer. Houten inrijpoort in ge..

Palthehuis

Marktstraat 13
Oldenzaal
Oldenzaalse Oudheidkamer. Huis met 17e eeuwse bakstenen gevel met zandstenen hoekblokken en gegroefd zandstenen plint. Zandstenen deuromlijs..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landhuis "De Haer" in Oldenzaal

Foto's (4)