Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Israëlitische begraafplaats in Oldenzaal

Graf Begraafplaats

Tussen de Lyceumstraat, de Sparstraat en de Carmelstraat
7570AA Oldenzaal
Overijssel

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Israëlitische begraafplaats

Inleiding De Israëlitische BEGRAAFPLAATS is begin 19e eeuw aangelegd en in 1929 ommuurd. De begraafplaats ligt tussen de Lyceumstraat, de Sparstraat en de Carmelstraat. Het tegen de oostelijke muur gebouwde baarhuisje is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Ommuurde begraafplaats met diverse grafstenen. De muur is grotendeels uitgevoerd in rode baksteen met ezelsruggen en steunberen onder zandstenen afdekplaten. Delen van de muur zijn vernieuwd in afwijkende materialen en vormen. Het smeedijzeren toegangshek in de zuidzijde van de muur is recentelijk vernieuwd. Waardering Israëlitische begraafplaats van algemeen cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als uiting van de Joodse geloofsbelijdenis - vanwege de ensemblewaarden van grafelementen binnen de muur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Israëlitische begraafplaats in Oldenzaal

Antonius van Padua

Spoorstraat 2
Oldenzaal
Inleiding De rooms-katholieke neo-gotische basilicale kruisKERK, H. Antonius van Padua, is ontworpen door architect K.L. Croonen in opdrach..

Poortgebouw

Hengelosestraat
Oldenzaal
Inleiding POORTGEBOUW van de oorspronkelijk hervormde en nu algemene begraafplaats, ontworpen door architect Karel Muller. Omschrijving ..

Toren Sint-Plechelmusbasiliek

St. Plechelmusplein 4
Oldenzaal
Zware toren van de St.Plechelmuskerk aan de westzijde, uit het midden en de 2e helft van de 13e eeuw. Klokkenstoel met gelui van vijf klokke..

Sint-Plechelmusbasiliek

St. Plechelmusplein 4
Oldenzaal
St.Plechelmuskerk. Romaanse zandstenen kruisbasiliek uit de 2e helft der 12e eeuw, opgetrokken volgens het gebonden stelsel met volledige ov..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 9
Oldenzaal
Raadhuis. Het achterste, gepleisterde gedeelte uit de 16e eeuw; daarin een nagenoeg vierkante kelder overdekt met ribloze kruisgewelven op e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Israëlitische begraafplaats in Oldenzaal

Foto's (1)