Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Old Putten in Elburg

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg Oost 65
8081LB Elburg
Gelderland


Beschrijving van Old Putten

Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw. Het hoofdgebouw van Old Putten is een rechthoekig gebouw met aan de achterzijde een vroeg 20ste eeuwse uitbreiding van lage architectonische waarde, maar voorzien van een bijzonder interieur. Sobere, symmetrische, gepleisterde gevels van twee verdiepingen onder een met pannen gedekt schilddak met centraal een dakkapel met wangen en links en rechts een kleinere, soberder dakkapel. In de middelste van de 7 travee├źn van de voorgevel is de entree geplaatst. Deze wordt geaccentueerd door een balkon op vier slanke, twee aan twee gekoppelde zuilen op een hoog, rechthoekig basement. De entree bestaat uit een dubbele deur onder een groot bovenlicht met getoogde raamprofilering. Eenvoudige kroonlijst. Onder het pand ligt een middeleeuwse kelder. Het interieur is een mengeling van neoclassicistische decoraties en diverse neostijlen. De kamer links van de gang is nog in originele vorm en kleurstelling uit circa 1860 bewaard gebleven. Gang en andere ruimten zijn vooral in neo-Lodewijk-XIV stijl afgewerkt. Aan de rechterzijde van het hoofdgebouw is een voormalig koetshuis aangebouwd, dat als woonhuis in gebruik is genomen. De beide gebouwen zijn alleen via de achtergevel verbonden. Het koetshuis telt twee verdiepingen onder een met pannen gedekt zadeldak, de begane grond is gepleisterd, de verdieping is uitgevoerd in schoon metselwerk met enkele architectonische details waarvan sommige secundair gebruikt. De voorgevel heeft een in- en uitgezwenkte top. Hoewel in de kern ouder, heeft het gebouw zijn huidige vorm gekregen omstreeks 1910. Waardering Het hoofdgebouw met aangebouwd koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectonische waarde (voorbeeld van stijl, gaafheid, interieur in verschillende stijlen) en de cultuurhistorische waarde. Ondanks een enkele wijziging is het voormalig koetshuis van algemeen belang vanwege zijn architectonische, historische en cultuurhistorische betekenis voor de historische buitenplaats Old Putten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Old Putten in Elburg

Old Putten: parkaanleg

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg. Midden 19de eeuw is een eenvoudig park in landschapsstijl aangelegd, waarbij is uitgegaan van de aan..

Old Putten: wagenschuur

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 3: Wagenschuur. Dit gebouw ligt terugliggend rechts van het koetshuis. Het is gebouwd omstreeks 1910 in een neogoti..

Old Putten: stenen brug

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 4: Stenen brug. Over de gracht is een stenen brug gebouwd, bestaande uit twee bakstenen bruggenhoofden waartussen h..

Old Putten: poorthuis

Zuiderzeestraatweg Oost 65
Elburg
Omschrijving onderdeel 5: Poorthuis met wachtportaal. Het gebouw staat als poortgebouw bekend, maar heeft die functie nooit gehad. Het is ..

Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel

Zuiderzeestraatweg Oost 63
Elburg
Koetshuis met in- en uitgezwenkte gevel, 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Old Putten in Elburg

Foto's (1)