Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klarenbeek: twee dienstwoningen in Doornspijk

Woonhuis

Zuiderzeestraatweg West 65
8085AB Doornspijk (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1919
Architect: Ahazverus Hendrikus Wegerif


Beschrijving van Klarenbeek: twee dienstwoningen

Omschrijving onderdeel 4 TWEE DIENSTWONINGEN In 1919 heeft A.H. Wegerif aan de Zuiderzeestraatweg twee dienstwoningen ontworpen. Deze hebben nu de nrs 65 en 71 en zijn in oorsprong gelijk, maar in de loop der tijd enigszins verschillend verbouwd. Het zijn wit gepleisterde panden op een plint van gele baksteen, van één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak met ruime overstek. Centraal in de gevel bevindt zich de entree, bestaande uit een getoogde deur met links en rechts gesloten panelen onder een bovenlicht. Boven deze entree een hoger opgetrokken middendeel onder een schilddak. Onder het venster van de verdieping bevindt zich een gemetselde bloembak op vier geprofileerde consoles. In de gevels vensters met roedenverdeling, deels nog voorzien van luiken. WAARDERING De panden zijn van algemeen belang vanwege hun architectonische waarde (ontwerp A.H. Wegerif) en hun betekenis voor de ontwikkeling van de historische buitenplaats Klarenbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512023
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klarenbeek: twee dienstwoningen in Doornspijk

Klarenbeek: garage/koetshuis

Zuiderzeestraatweg West 65
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 5 GARAGE/KOETHUIS Links van het dienstgebouw op nr. 63 bevindt zich een garage/koetshuis naar ontwerp van A.H. Wege..

Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De tuinaanleg uit het midden van de 19de eeuw is goed bewaard gebleven. De ontwer..

Klarenbeek: voormalig koetshuis

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3 VOORMALIG KOETSHUIS Het voormalige koetshuis van het landgoed Klarenbeek werd gebouwd in 1841. Het is tegenwoordi..

Klarenbeek: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW Huis Klarenbeek met bordes en vier siervazen. Het centrale deel van het huis is gebouwd in 1842. Het ..

Klarenbeek: brug ten oosten van huis klarenbeek

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG TEN OOSTEN VAN HUIS KLARENBEEK Brug uit 1919 (ontwerp A.H. Wegerif); bakstenen boogbrug met opengewerkte bak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klarenbeek: twee dienstwoningen in Doornspijk

Foto's (1)