Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klarenbeek: voormalig koetshuis in Doornspijk

Kasteel Buitenplaats

Zuiderzeestraatweg West 67
8085AB Doornspijk (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1841


Beschrijving van Klarenbeek: voormalig koetshuis

Omschrijving onderdeel 3 VOORMALIG KOETSHUIS Het voormalige koetshuis van het landgoed Klarenbeek werd gebouwd in 1841. Het is tegenwoordig gesplitst in eigendom en gebruik en deels voor bewoning geschikt gemaakt. Het gebouw ligt gedraaid ten opzichte van de Zuiderzeestraatweg, rechts van het hoofdgebouw. Met name de kopgevel gericht naar het hoofdgebouw vervult een ornamentele rol in de aanleg. Het pand bestaat uit een rechthoekige bouwmassa van één laag onder een zadeldak, gedekt met blauwe oud-Hollandse pannen en voorzien van geprofileerde windveren. De gevels zijn wit gepleisterd en voorzien van een grijze plint. De kopgevel aan de zijde van het hoofdgebouw is voorzien van verspringende blokken op de hoeken, een lijst ter hoogte van de vloer van de kapverdieping en diverse rondboogvensters van verschillend formaat. De andere kopgevel heeft een met hout beklede top, waarin twee rondboogvensters. In één van de zijgevels zijn de grote inrijdeuren nog aanwezig, verder verschillende deuren en schuifvensters met roedenverdeling. WAARDERING Het pand is vanwege de ensemblewaarde, de ornamentele waarde en de ouderdom beschermenswaardig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512022
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klarenbeek: voormalig koetshuis in Doornspijk

Klarenbeek: historische tuin- en parkaanleg

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG De tuinaanleg uit het midden van de 19de eeuw is goed bewaard gebleven. De ontwer..

Klarenbeek: hoofdgebouw

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW Huis Klarenbeek met bordes en vier siervazen. Het centrale deel van het huis is gebouwd in 1842. Het ..

Klarenbeek: brug ten oosten van huis klarenbeek

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG TEN OOSTEN VAN HUIS KLARENBEEK Brug uit 1919 (ontwerp A.H. Wegerif); bakstenen boogbrug met opengewerkte bak..

Klarenbeek: betonnen pijlers inrijhek oostzijde

Zuiderzeestraatweg West 67
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 7 BETONNEN PIJLERS INRIJHEK OOSTZIJDE Aan de Zuiderzeestraatweg bevinden zich nog de pijlers van een inrijhek, even..

Klarenbeek: twee dienstwoningen

Zuiderzeestraatweg West 65
Doornspijk (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 4 TWEE DIENSTWONINGEN In 1919 heeft A.H. Wegerif aan de Zuiderzeestraatweg twee dienstwoningen ontworpen. Deze hebb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)